036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Geolozi iz Federalnog zavoda za geologiju obišli potresom pogođeni Stolac

Razorni potres koji je pogodio područje grada Stoca prouzročio je velike štete na javnim, gospodarskim, kulturnim, vjerskim, stambenim i drugim objektima. Na prijedlog Gradskog stožera Civilne zaštite donesena je Odluka o proglašenju stanja prirodne nepogode na području grada Stoca nastala uslijed potresa.

Prilikom obilaska terena evidentirana je šteta nastala uslijed destabilizacije i pucanja stijenskih masiva i obaranja stijena sa okolnih brda, a primjetno je i da postoji opasnost daljnjeg obrušavanja uslijed pogoršanja vremenskih prilika. Rizično područje gusto je naseljeno i proteže se na oko 2 km. Potrebna je žurna sanacija kako ne bi došlo do daljnjeg obrušavanja od eventualno novih potresa ili loših vremenskih uvjeta. Kako se radi o stručnim i tehnički zahtjevnim aktivnostima, Grad je uputio zahtjev Federalnoj upravi civilne zaštite za stručnu pomoć oko stabilizacije stijena i kosina iznad stambenih naselja.

Stručni tim geologa u sastavu; dr. sci. Toni Nikolić, mr. sci. Emir Hodžić i mr. Hamid Begić iz Federalnog zavoda za geologiju iz Sarajeva boravio je jučer u Stocu, obišli su teren, dali su osnovne upute a njihovo iz izvješće i preporuke bit će dostavljeni naknadno.

Do danas je u  Gradski stožer Civilne zaštite na broj 036 854 666 šteta prijavljena na 405 objekata, a gradske službe i dalje na terenu nastavljaju sa uklanjanjem otpale žbuke, crijepa i dimnjaka.