036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Završeno Stolačko kulturno proljeće 2024.

Sinoć je u biskupijskom centru “Sarsenterum” u Stocu, u organizaciji Matice hrvatske Stolac i Grada Stoca održana završna večer kulturne manifestacije “Stolačko kulturno proljeće 2024.” Na završnoj večeri predstavljen je Zbornik posvećen nekadašnjem stolačkom župniku don Anđelku Babiću koji je u Stocu proveo 33 godine od 1947. godine do 1980. O Zborniku su govorili: don Ante Luburić, dr.sc. Marko Babić – generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru, dr. sc. Miroslav Palameta i dr. sc. Domagoj Vidović.

“24 godine manifestacije Stolačko kulturno proljeće kao da je počelo jučer. Ogranak Matice hrvatske Stolac predstavio je 23. zbornik radova. Mnoge Matice u Bosni Hercegovini bi bile sretne da mogu izdati ovakav jedan zbornik koji izlazi svake godine, ja ih ne znam puno da to i rade. Za tako nešto potrebno je uložiti veliki trud i zalaganje, uz volju i entuzijazam. Kultura treba biti na onoj razini na kojoj zaslužuje, trudimo se da u svim ovim teškim trenutcima da građanima Stoca i Hercegovine damo jedan ugođaj kao što je bio u proteklih mjesec dana” izjavio je prilikom predstavljanja zbornika dr. Mladen Bošković, predsjednik Matice hrvatske ogranak Stolac.

Nakon predstavljanja Zbornika, predsjednik Matice hrvatske Stolac dr. Mladen Bošković priznanje za osobit doprinos radu dodijelio je federalnoj ministrici kulture i športa Sanji Vlaisavljević koja se obratila prigodnim govorom.

“Sretna sam što sam s vama nakon 24 godine od osnivanja Matice hrvatske Stolac, sretna što zatvaramo još jednu stolačku čaroliju umjetnosti, lijepe riječi i uzvišenoga.  Možda niti ovakve skupove mnogi nisu željeli. No, da nije bilo 2000. podjednako hrabrih i odlučnih, mi danas ne bismo slavili 24. rođendan Matice hrvatske Stolac! Stoga, sljedeći jubilarni treba biti muzej pod otvorenim nebom i obvezati sve nas da sjećanja o najboljima i najvrjednijima ne budu tek puki “odbljesci ili promplasaji osobne prošlosti” kazala je ministrica Vlaisavljević, zaključivši tako još jedno Proljeće kulture u Stocu.

Matica hrvatska Stolac je također darovala Biskupijskom centru Sarsenterum dva portreta don Anđelka Babića, jedan je rad mlade autorice Nike Prolete a drugi akademskog slikara Ernesta Markote. U glazbenom djelu događaj su uveličali baritoni Danijel i Tomislav Perić, te Matej i Luka Perić na klaviru i gitari.