036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Usvojen Idejni projekt: Stabilizacija stjenske mase na istočnim padinama Grada Stoca

Projektni tim s Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta iz Tuzle na čelu s prof. dr. Sabidom Zekanom za potrebe Grada Stoca uradio je Idejni geotehnički projekt: Stabilizacija stijenske mase na istočnim padinama Grada Stoca. Projekt su građanima prezentirali danas u salonu Gradske uprave .

Nazočnima je predstavljeno projektno rješenje osiguranja od kotrljajućih blokova kamena sa istočnih padina na području Grada Stoca. Ovim idejnim projektom iznad naselja predviđene su stabilizacijske mjere tj. izgradnja puteva i bermi sa gabionskim zidovima koji bi zaustavili blokove. Nije bilo primjedbi na ovaj predloženi idejni projekt čime je i usvojen. Nakon  idejnog projekta uslijedit  će nastavak aktivnosti što uključuje izradu glavnog projekta.

Probleme odrona podijelili su u dva dijela, prvi dio je lijeva obala rijeke Bregave od mosta kod Begovine pa sve do centra grada, a drugi dio je dio od centra grada do Bokulje. Generalni pristup stabilizaciji stjenske mase uključuje izradu idejnog projekta stabilizacije, nakon čega slijedi izrada glavnog projekta, dok bi se stabilizacija i izvođenje radova izvodilo u fazama. Nakon čega slijedi nadzor , monitoring, održavanje i kontrola padinskih procesa.