036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Učenici završnih razreda osnovnih škola iz Stoca u posjeti Vukovaru

Osnovna škola Stolac i Osnovna škola Crnići ove godine sudjeluju u projektu „Posjet učenika završnih razreda iz BiH Vukovaru“ u organizaciji Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.  Tijekom terenske nastave učenici su dobili informacije o Domovinskom ratu, Bitci za Vukovar i Školi mira koristeći se edukativnim sredstvima, a posjetili su i mjesta posebnog pijeteta. Cilj Projekta jest čuvanje sjećanja na Domovinski rat i Bitku za Vukovar.

Učenici su također razgledali Gradski muzej u prekrasno obnovljenom dvorcu Eltz, a posjetili su  i vukovarsku bolnicu. Zatim su razgledali uži centar grada uz šetnju do križa pokraj Dunava, spomenika svima koji su dali život za slobodnu Hrvatsku.

Trećeg dana boravka u Vukovaru predviđeno je razgledanje najvažnijih lokacija vezanih uz stradanja Vukovara u Domovinskom ratu – vojarne, Trpinjske ceste, Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, Ovčare, Kukuruznog puta. Učenici na mjestu pojedinih događaja mogu aktivno sudjelovati te uz puno pitanja uočiti posebnosti pojedinih lokacija koje su omogućile dugotrajnu obranu grada u iznimno teškim uvjetima.

U okviru nastave je i posjeta novootvorenom Muzeju vučedolske kulture gdje su se učenici upoznali s obilježjima života i postignućima vučedolske kulture. Ovaj je muzej jedinstven u svijetu zato što je posvećen jednoj prapovijesnoj kulturi.

Na kraju bogatog programa predviđeno je predavanje pod nazivom „Škola mira”. U „Kvizu znanja” učenici predstavljaju svoje škole. Međutim, cilj kviza nije isključivo pobjeda. Težnja je organizatora da učenici natjecatelji, ali i svi ostali učenici u publici, ponove što je moguće više podataka koje su svi u dva dana boravka u Vukovaru imali prilike čuti i upamtiti. Tako se zaokružuje proces učenja i znanje dobiveno učenjem na terenu postaje trajno.

Tijekom ove terenske nastave poseban naglasak je bio na prenošenju poruke mira, prihvaćanju različitosti i suosjećanja kroz Školu mira.