036 853 101

grad@stolac.gov.ba

U tijeku radovi na Starom gradu Vidoškom – rasvjeta i video nadzor

Prije par dana započeli su radovi na iluminaciji Starog grada u Stocu. Riječ je o jednom od ključnih infrastrukturnih projekata kojim se ovaj iznimno vrijedan nacionalni spomenik nastoji revitalizirati. Građevina predstavlja objekt koji po svojoj veličini spada u red najvećih bosanskohercegovačkih utvrđenih gradova.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 290 000 KM, a radove izvodi poduzeće Nexen d.o.o. Banja Luka. Grad Stolac je u prethodnom razdoblju izradio Glavni projekt “Iluminacije Starog grada Stolac”, uz sve potrebne dozvole Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Projektom je predviđena izgradnja i modeliranje rasvjete/iluminacije Starog grada Vidoškog gdje je jasno definirano na koji način će se izvršiti osvjetljenje vanjskih zidina uz pomoć LED reflektora. Arhitektonska postavka 43 rasvjetna tijela u zatečenoj sredini zaštićene baštine bit će decentna i ni na jedan način neće narušavati postojeći ambijent. Pored vanjske rasvjete izvršit će se radovi za priključke na električnu mrežu radi budućeg korištenja za različite namjene. Prostor će biti pokriven i video-nadzorom u cilju zaštite jednog od najljepših i najvećih starih gradova u Bosni i Hercegovini.

Nacionalni spomenik Stari grad Stolac ima iznimnu važnost i za lokalnu zajednicu, te se kao takav može u budućnosti koristiti kao vanjska pozornica za niz kulturno-umjetničkih događanja, a koja mogu biti i međunarodnog karaktera.

Opći cilj ovoga projekta je daljnja valorizacija i zaštita ovog spomenika u skladu s preporukama struke, kao i ulaganje u infrastrukturu potrebnu za razvoj kulturnog turizma na području grada Stoca.