036 853 101

grad@stolac.gov.ba

U Stocu uručeni ugovori potpore u svrhu pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu vrijedni 1,03 milijuna eura

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar Branko Bačić danas boravi u radnom posjetu Bosni i Hercegovini. U Stocu je, u okviru Programa pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u BiH, uručio ugovore o sufinanciranju projekata različitih namjena nakon čega je u poslijepodnevnim satima radni posjet nastavio u Ravnom u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra g. Olega Butkovića i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonke Milasa. Sa delegacijom Republike Hrvatske u posjeti Stocu je i predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH  dr. Dragan Čović koji se sa izaslanstvom susjedne zemlje prije toga sastao u Mostaru.

Na javnome natječaju za 2023. izabrani su projekti za koje su danas u Stocu potpisani ugovori, a sufinanciranje projekata se odnosi na nekoliko područja, od obrazovnih, znanstvenih, malih i srednjih gospodarstava do projekata vezanih uz Katoličku Crkvu. „Vlada Republike Hrvatske podupire naše sunarodnjake u Bosni i Hercegovini ali i njihovu želju da opstanu i ostanu u Bosni i Hercegovini. Sufinanciranjem projekata javne namjene, a za koje ugovore dodjeljujemo i danas, vjerujem da pridonosimo boljim uvjetima života Hrvata u Bosni i Hercegovini stoga će se naša briga o našem narodu nastaviti i u budućnosti”, izjavio je ministar Bačić nakon dodjele ugovora. Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora koji pokrivaju različite projekte od obrazovanja, znanosti, vjerskih zajednica i drugih, iznosi 1.027.600,00 eura.

Ugovori se dodjeljuju temeljem Javnog poziva Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavljenog u studenom 2023. godine, a na temelju Zaključka Vlade Republike Hrvatske i Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu. Na Javni poziv zaprimljeno je ukupno 296 prijava, a stručno povjerenstvo za dodjelu financijske potpore odobrilo je njih 61.

Ministar Bačić je zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem u Stocu razgovarao s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem i ministricom prometa i veza Federacije BiH Andrijanom Katić. Najavio je kako će Hrvatska u ovoj godini udvostručiti pomoć kroz programe potpore iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

“Ovaj program i svi programi hrvatske Vlade nastavak su i provedba ustavne brige Republike Hrvatske i skrbi o položaju hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini”, rekao je Bačić. Prema riječima ministra Bačića, njegovo ministarstvo je kroz razne projekte pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini, tijekom proteklih nekoliko godina izdvojilo oko 54 milijuna eura.

Ministri su tijekom dana obišli i gradilište prometnice koja općinu Ravno na jugu Bosne i Hercegovine povezuje sa Slanim u Hrvatskoj, za što je u hrvatskom proračunu izdvojeno 7,3 milijuna eura.

Ugovor koji je za Grad Stolac potpisao gradonačelnik Bošković u vrijednosti je 25.000,00 € i odnosi se na renovaciju kuhinje u Dječjem vrtiću Stolac. Još jedan potpisnik iz Stoca je i Dom zdravlja Stolac čiji ugovor iznosi 25.000,00€.