036 853 101

grad@stolac.gov.ba

U Stocu otvoren sajam Hercegovački plodovi Mediterana

U Stocu je danas svečano otvoren 12. po redu sajam Hercegovački plodovi Mediterana koji je okupio više od 120 izlagača iz Bosne i Hercegovine, i susjednih zemalja Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Sajam je poljoprivredno turističkog karaktera i fokus su mediteranske kulture šipak, smokva, maslina, med i ljekovito bilje.

 Načelnik općine Stolac, Stjepan Bošković zahvalio je svim izlagačima koji sa svojim proizvodima godinama dolaze u Stolac početkom listopada. Prisjetio se samih početaka sajma i zahvalio svima koji podupiru sajam, posebno je istaknuo organizatore koji zajednički rade na dobrobit svih ljudi iz Stoca i regije, kao jedan od svijetlih primjera u ovim turbulentnim vremenima. “12 godina ova manifestacija izrasta u jednu ozbiljnu i respektabilnu manifestaciju kulturnog, poljoprivrednog i turističkog karaktera što mi kao općina i udruga nebi mogli organizirati da nemamo vrlo jaku potporu svih instucija prvenstveno spominjem Vladu županije. Vladu Federacije te Vijeće ministara.”

Sajam je svečano otvorio Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ. “Na području naše županije imamo  ovakvih 18 manifestacija. Ne tako davno sam s ove govornice  predvidio da će ova manifestacija prerasti u međunarodnu manifestaciju, i to se uistinu i dogodilo. Vjerujem da će broj zemalja sudionika iz godine u godinu biti i veći. Ono što se u zadnje vrijeme potencira i napominje jest kako ono što je autohtono-domaće brendirati i zaštititi. Na zadnjoj sjednici Vlade usvojili smo Odluku o izradi strategije ruralnog razvoja za Hercegovačko-neretvansku županiju. Bit te strategije je to da se uvežu poljoprivreda i turizam kroz brendiranje i zaštitu domaćih proizvoda”  rekao je prilikom otvaranja sajma ministar Jović.

Nakon svečanog dijela uslijedio je obilazak sajma i razgovor s izlagačima. Sajam je prilika da se vidi sva raskoš i bogatstvo Hercegovine, da se nabave neki od mnogobrojnih kvalitetnih prerađevina i plodova, ali i da se vikend provede u gradu muzeju. 

Na sajmu je također zastupljen i nastavno edukacijski segment tako će ove godine biti održana konferencija Uloga mediteranskih kultura u razvoju turizma Hercegovine. Na konferenciji sudjeluju; Jurica Primorac sa Agronomsko prehrambeno-tehnološkog fakulteta,
Sveučilište u Mostaru, Stjepan Primorac voditelj Turističkog klastera Hercegovina i
predsjednik Udruge za turizam Gospodarske komore FBiH, Ana Soldo pomoćnica ravnatelja Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije za planiranje razvitka.

Street art radionice po prvi put ove godine održat će mladi akademski slikar Srećko Babić iz Stoca dok će večer završiti koncertom tamburaškog sastava “Fijaker” i mladih stolačkih glazbenika Ivana i Emme. Za vrijeme sajma po Stocu će prometovati i turistički vlakić, svi posjetitelji moći će se provozati i upoznati Stolac. Sajam će svečano biti zatvoren u subotu dodjelom nagrada najuspješnijim izlagačima.

 

 {slike}hpm19{/slike}