036 853 101

grad@stolac.gov.ba

U Stocu otvoren Sajam Hercegovački plodovi Mediterana: Bogatstvo tradicije, okusa i mirisa

U Stocu je danas otvoren 15. po redu sajam “Hercegovački plodovi Mediterana” koji je okupio oko stotinu izlagača, a u organizaciji Udruge “Hercegovački plodovi mediterana” te uz podršku Grada Stoca, JU “Radimlja” i JU “Centar za kulturu i sport”. Sajam je poljoprivredno turističkog karaktera i fokus su mediteranske kulture; šipak, smokva, maslina, med i ljekovito bilje, te njihove prerađevine.

Tradicionalnu sajamsku manifestacija “Hercegovački plodovi Mediterana” otvorio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Kemal Hrnjić, a nazočnima su se obratili i gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković i Donko Jović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ.

“Ovdje smo prije svega da podržimo poljoprivredne proizvođače i potaknemo ih da ostanu na svojim imanjima, nastave se baviti poljoprivredom ali i da pokušamo animirat mlade ljude da se bave tom granom gospodarstva. Smatram da proizvodnja hrane u ovoj zemlji nema alternative i da nam je potreban mlađi naraštaj koji bi preuzeo ovu proizvodnju te tako održao i sela” naglasio je federalni ministar.
Dodao je kako istodobno resorno ministarstvo želi potaknuti agro panele u poljoprivredi i sve ono što ovo ministarstvo poljoprivrede predstavlja kao strategiju razvoja, a što mogu primijeniti upravo u Hercegovini.

Zoran Raič, predsjednik Udruge Hercegovački plodovi Mediterana kaže kao je manifestacija jedinstvena po asortimanu na ovim područjima. “Fokus je na šipku, maslinama, odnosno na mediteranskim kulturama, ali na sajmu su i razne prerađevine, te mesni i mliječni proizvodi, rukotvorine i drugo” kazao je Raič. Po njegovim riječima, na sajmu sudjeluje oko stotinu izlagača, a u dva dana sajamske manifestacije organizatori očekuju 3 do 4 tisuće posjetitelja.

“Dugogodišnja ideja o nastavku poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840. godine, ostvarila se 2008. godine kroz manifestaciju Hercegovački plodovi Mediterana. Tek 2008. godine stvoreni su uvjeti za održavanje, po mnogim posjetiteljima uspješne manifestacije, uz veliku podršku Grada Stoca, i šire društveno političke zajednice” podsjetio je Raič.

Inače, sajamska manifestacija predviđena je za sve uzraste, stariji imaju priliku okusiti svu raskošnu paletu kvalitetnih prerađevina od šipka, smokve, masline, a za najmlađe je u ponudi nezaboravna vožnja vlakićem kroz Stolac. Kao i prethodnih godina, u sklopu sajamske manifestacije održat će se i stručna radionica na temu “Agroturizam – izazovi i mogućnosti za grad Stolac”, a najuspješnijim izlagačima bit će dodijeljena također priznanja i nagrade.

Ulaz na sajam je besplatan, a trajat će do subote poslijepodne.