036 853 101

grad@stolac.gov.ba

U Stocu održana Vidoška pjesnička noć

U sklopu Stolačkog kulturnog proljeća u organizaciji Matice hrvatske Stolac i grada Stoca, sinoć je u Biskupijskom centru Sarsenterum održana 11. po redu književna manifestacija „Vidoška pjesnička noć“. Na samom početku nazočnima se obratio predsjednik Matice hrvatske Stolac, dr. Mladen Bošković.

Na „Vidoškoj pjesničkoj noći“ sudjeluju pjesnici iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a Matica hrvatska Stolac redovito i rado daje prostor mlađim pjesnicima, ove godine tu priliku dobila je Stočanka Karla Kevo. Dubrovačke boje ove godine branili su književni bard Luko Paljetak i Boris Njavro. Ponovni nastup na Vidoškoj pjesničkoj noći imali su Ružica Soldo i Joso Živković, dok nam se po prvi puta predstavio Ivica Budulica Strikan.

Ovogodišnji laureat, dobitnik Hrvatskog stećka za osobit doprinos hrvatskoj književnosti je Veselko Koroman. „Pisac po opredjeljenju, pjesnik po vokaciji Veselko Koroman autor je trinaest knjiga pjesama, romanopisac, putopisac, esejist, kritičar, književni povjesničar i antologičar“ tako ga je opisao profesor Miroslav Palameta.
Ne čudi činjenica da ga je i Društvo hrvatskih književnika u Zagrebu čak dva puta nominiralo za Nobelovu nagradu. Jedan je od supotpisnika Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku iz 1971.

Program je vodila Tina Laco a večer su glazbom upotpunila glazbena skupina Vidoštačka kraljica.

S programom Stolačkog kulturnog proljeća nastavlja se već sutra, 11. lipnja 2023. u 20 sati, u Kulturnom centru u Stocu predstavljanjem Zbornika koji je ove godine posvećen Željku Ragužu. Govorit će poznata imena: dr. Dragan Čović, Vlado Šoljić, Božo Ljubić, Mladen Bošković i Božo Goluža.