036 853 101

grad@stolac.gov.ba

U sklopu projekta „Girls love STEM“ učenice Srednje škole Stolac posjetile SPARK školu u Mostaru

Stolačka udruga mladih u suradnji sa Srednjom školom Stolac, a uz financijsku potporu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, realizira projekt „Girls love STEM“. STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) područja postaju sve važnija, ali broj žena koje se odlučuju na STEM karijere i dalje je nizak. Brojni su razlozi za to, a neki od razloga su društvo i obrazovni sustav koji oblikuju naše interese i vještine.

Ovaj projekt ima cilj potaknuti mlade djevojke da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacijskih i komunikacijskih tehnologija te da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika kako bi razvile interes za ovaj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca.

U sklopu projekta planirano je održavanje radionica programiranja uz korištenje mBot edukacijskih robota, radionica programiranja Arduino uno mikrokontrolera te radionica izrade 3D modela na Prusa i3 MK2 3D printeru.

 26 učenica iz srednje škole u Stocu imalo je priliku posjetiti SPARK school u Mostaru.  SPARK  school obučava buduće digitalne profesionalce kroz besplatne radionice programiranja, razvoja mobilnih aplikacija, operacijskih sustava, dizajna, analitike podatka i projekt menadžmenta. 

Pripremljena im je zanimljiva radionica gdje im je kroz praktične primjere još više približen koncept i važnost programiranja koje redovito uče u sklopu nastave informatike. Imali su priliku isprobati Makeblock, Lego, Arduino i STEMI robotiće te upravljati dronovima, a najbolji i najsretniji nagrađeni su i prigodnim nagradama.

U sklopu projekta nabavljena je računalna oprema (računala, laptop, projektor) koja će se koristiti za potrebe radionica, a nakon završetka projekta sva oprema će ostati u školi za potrebe nastavnih i izvannastavnih aktivnosti.

 {slike}posjetaspark{/slike}