036 853 101

grad@stolac.gov.ba

U petak u Stocu predstavljanje romana “Topologija sjene” autora Srećka Marijanovića

Grad Stolac i Matica hrvatska Stolac organiziraju predstavljanje knjige “Topologija sjene“, autora Srećka Marijanovića u petak, 12. srpnja 2024. godine, s početkom u 20 sati, u prostorijama biskupijskog centra “Sarsenterum” u Stocu. Predstavljači će biti Ivan Baković, Tina Laco i Marija Pavković Baković, ulomke iz romana čitat će Karla Aleksić a u ulozi moderatora je Barbara Marijanović.

Srećko Marijanović (Stolac, 1970.) osnovnu školu završava u Hodovu, a srednju u Mostaru u tadašnjoj Staroj gimnaziji. Upisuje Građevinski fakultet u Mostaru gdje ga u drugoj godini zatječe rat. Jedanaest godina provodi u vojsci, od toga osam godina kao profesionalni vojnik (do 2001.). Nakon toga slijede razdoblja u kojima mijenja zanimanja, firme i poslove. Srećko je do sada objavio je pet knjiga pjesama: Vodeni pištolj (2005.), Dvije trećine (2005., s bratom Bernardom), Ništa u zvijezdama (2009.), Moje će uši rasti (2015.), Oženit ću noć (2018.) i dva romana Bezimeni (2022.) i Topologija sjene (2024). Objavljuje pisano u tjedniku Hrvatsko slovo, te u časopisima: Motrišta, Osvit, Stolačko kulturno proljeće.

Piše i kritike, osvrte, eseje. Dobitnik je nagrade „Dubravko Horvatić“ za poeziju 2018. god. Vlasnik je mnogobrojnih priznanja, plaketa i zahvalnica. Nositelj ratnih priznanja i odlikovanja kao što su: Medalja „Oluja“, Medalja „Ljeto 95“, Spomenica Domovinskoga rata.
Pjesme su mu prevođene na albanski i njemački jezik. Član je Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.