036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Svečano proslavljen Dan općine Stolac

Dan općine i patron župe Stolac obilježava se  20. srpnja, na blagdan svetog Ilije Proroka. Svake godine  Općina u suradnji sa Crkvom priprema bogati vjerski, kulturni, sportski i zabavni program kako bi se na odgovarajući način obilježio ovaj dan. Tim povodom sinoć je na nekropoli stećaka Radimlja upriličen svečani prijem.

Ove godine prijemu su nazočili brojni Stočani i gosti, načelnici i gradonačelnici drugih gradova i općina, predsjednik  Vlade HNŽ-a  sa svojim ministrima, dužnosnici sa svih razina vlasti i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović.

Načelnik Stjepan Bošković tom se prigodom osvrnuo na sve što je postignuto u zadnje dvije godine, ali i planovima i projektima koje općinska administracija planira realizirati u budućnosti. Posebno je istaknuo ključne projekte infrastrukture, gospodarstva, ali i ulaganja u kulturne i obrazovne segmente razvoja.  Uz povezivanje prometnog prostora Stolac – Neum, načelnik Bošković najavio je i izgradnju multifunkcionalne gradske športske dvorane.

„Glavni projekt je gotov, Regulacijskim planom definiran je prostor te bi u rujnu trebali raspisati javni poziv za izgradnju dvorane. Nećemo stati na tome, ovaj prostor koji smo nazvali Regulacijski plan Vidovo polje II, i  na sjednici OV donijeli smo Odluku o pristupanju izradi toga Regulacijskog plana, kako bi prostor od Vidova polja do samog grada oko 5 Ha napravili takvim kroz projekt koji će osigurati stambeno-poslovne zgrade, time bi osigurali stambeni dio za sve naše mlade obitelji. To je nešto što do sada nismo imali, da ostaju, žive i rade u Stocu“ poručio je okupljenima načelnik.

Načelnik Bošković najavio je  skoro otvaranje Multifunkcionalne dvorane, bivše kino dvorane VP Doma u koju Općina zajedno sa Vladom Republike Hrvatske i Vladom naše županije kontinuirano ulaže značajna sredstva.

Načelnik je naglasio bitnu ulogu nevladinog sektora i nevladinih udruga, javnih ustanova koje funkcioniraju u općini Stolac. Spomenuvši tako  sajam Hercegovački plodovi Mediterana u organizaciji istoimene udruge, Udrugu  mladih Inicijativa koja organizira SMART festival, Maticu hrvatsku  Stolac koja  godinama organizira Stolačko kulturno proljeće kao i Stolačku tarču srednjovjekovni sajam.

Prisutnima su se također  obratio počasni građanin ove općine dr Dragan Čović i gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić.

Dr. Čović izrazio je iznimno zadovoljstvo da je Stolac, unatoč svim političkim izazovima, danas posebno mjesto za ugodan i normalan život svakog stanovnika. Posebno je istaknuo kako zajedništvo koje živi narod u Stocu može biti primjer, osobito u trenucima kada se u Bosni i Hercegovini rješavaju otvorena politička pitanja koja će omogućiti legitimno predstavljanje i spriječiti diskriminaciju. 

Uručena su priznanja općine Stolac za gospodarski razvoj općine za tvrtke; Pekarna Dubrave d.o.o., Hercegovinainvest d.o.o. i Ma-Com d.o.o.

Ranije toga dana, kod spomen obilježja poginulim braniteljima HVO-a na centru grada Načelnik općine Stjepan Bošković sa izaslanstvom  položio je vijenac a molitvu u čast svih poginulih branitelja predvodio je stolački župnik don Rajko Marković.

Od sportskog dijela programa u nedjelju je na prepunom sportskom centru u Stocu pred više od 1500 gledatelja održano finale Malonogometnog turnira Stolac 2021.

U finalnoj utakmici sastale su se domaća ekipa „Dragoslav Raguž Dragi“ i ekipa „Commerce engineering“ iz Mostara. Bolji su zasluženo bili domaćini koji su na kraju slavili rezultatom 5:2.

{slike}20.072021{/slike}