036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Svečano otvorena cesta Neum-Stolac

Danas, u 12:00 sati na raskrižju Babin Do svečano je otvorena i puštena u promet nova magistralna cesta M17.3 Neum – Stolac. Svečane vrpce prerezali su Ljubo Pravdić, direktor JP Cesta Federacije BiH, te načelnik Neuma Dragan Jurković i gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.

“Od 1987. godine kada je ovaj pravac proglašen magistralnim pravcem, od tada ovaj narod koji ovdje živi iščekuje da se ova cesta izgradi i da uistinu postane magistralna cesta“, kazao je Stjepan Bošković, gradonačelnik Stoca.

“Ovo je veliki dan za grad Stolac i Neum i za sve ljude u BiH jer ova cesta spaja naš jedini grad na moru sa unutrašnjosti zemlje. Nadamo se da će ovo biti cesta oživljavanja prostora od Neuma do Stoca imajući u vidu da su to gradovi bogati kulturno povijesnom baštinom“, naglasio je, te dodao kako se nada da “uistinu možemo reći da je ova cesta život za ovaj narod koji živi ovdje“.

Ukupna vrijednost projekta je 96.523.354,33 maraka, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH, i to 20.180.376 maraka iz vlastitih sredstava (proračuna FBiH i sredstava JP Ceste FBiH), te kreditnih aranžmana s međunarodnim financijskim institucijama (kreditna sredstva Svjetske banke i Europske investicijske banke u iznosu od 75.463.246 maraka, te EBRD-a u iznosu od 879.732,33 maraka).

Neum se s ovom cestom napokon povezao s ostatkom Hercegovine, a ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara.