036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Svečano obilježen Dan grada Stoca na nekropoli Radimlja

Razvojni projekti i ulaganja u bolji život i mlade te naprednija budućnost, bile su glavne poruke sa svečanog prijema gradonačelnika Grada Stoca Stjepana Boškovića, održanog u srijedu na nestvarno dojmljivoj nekropoli stećaka Radimlja, a u okviru obilježavanja Dana Grada Stoca i zaštitnika Župe sv. Ilije Proroka. “Nikada više Stolac kao grad slučaj, već kao mjesto ugodnog života za sve njegove žitelje”, poručeno je ovom prilikom.

“Grad koji je bio sigurnosno upitan i prometno izoliran danas je značajno prometno čvorište i razmišlja o izgradnji obilaznice. U Stolac se danas navraća s četiri strane. Radosti nas jer se radi Jadransko-jonska cesta i bolja povezanost s Gradom Čapljinom i Dubravskom visoravni”, kazao je gradonačelnik Bošković, rezimirajući politička zbivanja i razvoj Stoca od godina početka njegovog mandata od kraja 2004. godine kao načelnika općine.

Gradonačelnik Stoca istaknuo je ulaganja u kulturu i obrazovanje, naveo je kako su mnogi infrastrukturni projekti u Stocu realizirani te da se mnogi završavaju, ali je naglasio i planove za daljnji razvoj i ulaganje, te da je Stolac iz prometne izoliranosti postaje prometno čvorište.
Između ostaloga, istaknuti su projekti izgradnje mosta na rijeci Bregavi, izgradnje kanalizacijskog kolektora, sportske dvorane, rekonstrukcije i izgradnje prometnih cesta, četiri kružna toka, proširenje gradskog vrtića, vodovoda za udaljena stolačka mjesta kako bi svako naselje imalo vodu, donošenje regulacijskog plana za Vidovo polje II, ulaganje u sport kroz financiranje sportskih udruženja itd..
Na prijemu je govorio i predsjednik HNS-a i HDZ-a Dragan Čović, koji je istaknuo kako u ovom gradu ne postoji projekt koji nije završen, te kako “Stolac nikad više neće biti grad slučaj, već grad razvoja i napretka”. I on je naglasio značaj ostanka mladih u BiH te poručio kako napredak i bolji životni uvjeti mogu biti i poruka svima koji se odriču državljanstva BiH i odlaze u inozemstvo.
“Ovo je naša zajednička domovina, Stolac je strateški interes hrvatskog naroda i to ne treba nikoga ljutiti, a pozivam sve da se zajednički skrbimo o našem Stocu”, zaključio je Čović.

Inače, svečanom prijemu nazočili su brojni uzvanici, od stolačkih vijećnika, župnika stolačkih župa, gospodarstvenika i predstavnika javnih poduzeća, premijera HNŽ-a Nevenka Hercega i ministara u vladi te županije, hrvatskih predstavnika u federalnom i državnom parlamentu, kao i gradonačelnika gradova i načelnika općina, Ljubuškog, Čapljine, Posušja, Čitluka, Gruda, Neuma, Mostar itd., a među kojima je bio i Ivan Knez, gradonačelnik prijateljskog grada Biograda na moru iz susjedne Hrvatske generalni konzul RH u Mostaru Marko Babić, kao i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH itd.

Zaštitnik Župe sv. Ilije Prorok i Dan Grada i ove godine u Stocu je obilježen bogatim kulturnim, vjerskim, zabavnim, ali i sportskim programom, a koji je počeo već 13. srpnja kada je gradonačelnik Stjepan Bošković dodijelio priznanja učenicima generacije stolačkih osnovnih i srednjih škola, a sa stolačkim studentima potpisao ugovore o stipendiranju. Kako je tada istaknuo Bošković, ovo je nastavak podrške mladima u njihovom obrazovanju kako bi stručan i obrazovan mladi kadar ostao na svojim ognjištima i u svome kraju vidio svoju budućnost.

U petak, 14. srpnja u Duhovno-kulturnom centru Sarsenterum u organizaciji Grada i Matice hrvatske Stolac upriličeno je predstavljanje knjige “Naoko trivijalna pojava”, autora Ante Bendera. Knjiga obuhvaća crtice iz svakodnevice, zbirku tekstova s bloga nastalih u razdoblju od 2010. godine do 2022. godine.

Značajan doprinos u kulturnom dijelu ovogodišnjeg obilježavanja ovih značajnih datuma dalo je i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo ‘Stolac’ s jubilarnom 21. Večeri folklora u Stocu, gdje se predstavilo niz kulturno-umjetničkih društava iz BiH i Hrvatske, ali i pučko veselje uz grupu Konoba.

U sportskom dijelu održan je malonogometni turnir uz tombolu i bogate nagrade, a u srijedu, 19. srpnja položeni su vijenci kod spomen obilježja poginulim braniteljima HVO-a. Ovogodišnje obilježavanje zaštitnika župe i Dana Grada Stoca, na Ilindan 20. srpnja, završeno je svetom misom u dvorištu župne crkve sv. Ilije Proroka u Stocu, kao i koncertom Slavonskih lola.