036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Stolačka tarča 2022

Sedmo izdanje srednjovjekovnog sajma Stolačka tarča otvoreno je mimohodom povijesnih skupina iz Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovogodišnju Stolačku tarču otvorio je Ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je istaknuo kako je ovo jedinstveni sajam u BiH, koja je brend Stoca, a i šire. “Manifestacije poput ove trebaju biti uzor za modeliranje društva, drago mi je što sam ove godine opet sa vama, i nadam se da će, ovaj već tradicionalni događaj, napredovati svake godine” istaknuo je ministar Grubeša.

Sve prisutne je pozdravio i gradonačelnik Stoca, gospodin Stjepan Bošković, posebno sve grupe koje su i ove godine opet s nama. Svima je poželio ugodan boravak u gradu na Bregavi.

“Ovo je sedma “Stolačka tarča” i ove godine smo se vratili na one stare staze kako smo radili proteklih godina. Prošle smo godine radi pandemije koronavirusa održali samo jedan dan manifestacije”, rekao je predsjednik udruge “Vitezovi hercega Stjepana Kosače” Anđelko Šutalo.

Udruga je organizator “Tarče”, a podršku im pruža i Grad Stolac te je jedan od ciljeva ove manifestacije revitalizacija starog grada Vidoškog. “Što se tiče pripreme same manifestacije stvarno je komplicirana i zahtjevna, ali mi smo jedna dobra klapa. Pripreme su zahtjevne i psihički i fizički, a zadnjih dvanaest dana smo neprestano radili na starom gradu”, izjavio je Šutalo. Kako kaže, svake godine se trude ‘ubaciti’ nešto novo.

“Dosta radimo na tome da privolimo i najmlađe. Održana je predstava Dječjeg vrtića Stolac, za koju su se oni pripremali cijele godine, posebno od maškara gdje su glumili vitezove i djeve, a mi smo im odlučili dati priliku da pokažu plesnu točku i mislim da je bilo baš lijepo”, smatra predsjednik viteške udruge.

“Tarču” redovno posjećuju viteške skupine iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Slovačke, a svake godine se uprizoruje “Obrana hercegova grada”. Posjetiteljima su bile dostupne radionice streličarstva, mačevanja, keramike i sl, prikazuju se srednjovjekovni i renesansni plesove te predstave, a posjetitelje ove godine glazbom je zabavljao mađarski glazbeni sastav “Holloenek Hungarica”. “Imamo dosta skupina iz BiH koje nisu bile tu prošle godine, kao npr. naše prijatelje iz Prijedora. Udruga ‘Rusag’ i njihovi vitezovi su jako dobra skupina i ovogodišnji su nam gosti”, navodi Šutalo. Naglasio je kako su oni začetnici ovakvog tipa manifestacija u BiH, a da im se prije pet godina na “karti srednjovjekovnih sajmova” u BiH pridružio i Jajce.

“Ovo što ima Stolac nema puno većih i bogatijih gradova u BiH, samo bi naveo da je čitav smještaj u stocu popunjen” rekao je Šutalo. U subotu je održan I drugi dan manifestacije, uz turnir u streličarstvu, radionicu bacanja sjekire, sokolarstvo, bitiku za Stjepanov grad a sve je završilo vatrometom.