036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Stolac u znaku maslina, šipka i smokava: otvoreni 17. ”Hercegovački plodovi Mediterana”

U Stocu je otvoreno 17. izdanje manifestacije „Hercegovački plodovi Mediterana”, koja okuplja proizvođače, stručnjake i ljubitelje mediteranske poljoprivrede iz regije te predstavlja središnje mjesto promocije autohtonih hercegovačkih proizvoda. Manifestacija se održava u školskoj sportskoj dvorani u Stocu, a cilj joj nije samo promocija lokalnih proizvoda, već i podizanje svijesti o važnosti očuvanja mediteranske baštine i okoliša, ističu organizatori.

Posjetitelji će tijekom događaja, koji se proteže i na subotu, moći razgledati izložbene štandove s raznovrsnim poljoprivrednim proizvodima, uključujući smokve, šipak, grožđe, med, masline i druge plodove mediteranskog podneblja. Manifestacija uključuje i degustacije, kreativne radionice te natjecanja u poljoprivrednim kategorijama. Manifestacija koju je otvorila zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić nudi i degustacije, kreativne radionice te natjecanja u raznim poljoprivrednim kategorijama.

Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković naglasio je međunarodni karakter manifestacije. “Kada smo krenuli 2008. godine, nismo mogli ni zamisliti da će ovo postati međunarodna manifestacija poljoprivrednog, prerađivačkog, kulturnog, a i turističkog karaktera. Danas tako uz domaće, imamo i izlagače iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, ovo je jako značajan događaj za Grad Stolac”, rekao je Bošković.

Istaknuo je da je aktualizacija masline, šipka i smokve, uspjeh sam po sebi te naglasio da se Stolac danas može pohvaliti sa 75 hektara maslina, uljarama, prerađivačkom industrijom za smokvu i šipak.

Festival je, dodao je Bošković, potpomognut potporom Agronomskog fakulteta, Agromediteranskog instituta, u konačnici i struke koja je educirala proizvođače te ih usmjeravala ka finalnom proizvodu.
“Naši kapaciteti su 120 izlagača, a zainteresiranost je velika, budući da ih je trideset čekalo pozivnicu u slučaju da netko odustane od sudjelovanja”, naglasio je Bošković, dodajući da je festival ‘Hercegovački plodovi Mediterana’ mjesto na kojem se sklapaju poznanstva i novi poslovi. To je ono što je naš cilj, da Stolac bude središte takvih događanja, zaključio je Bošković.

Predsjednik Udruge ‘Hercegovački plodovi Mediterana’ Zoran Raič naglašava kako je nakon godina i godina djelovanja entuzijazam i dalje osjetan. “Sedamnaesto izdanje, ali nimalo nismo umorni. Fokus su nam u startu bili šipak-smokva-maslina, htjeli smo te potisnute kulture vratiti iz zaborava, a u međuvremenu su te kulture postale prepoznatljiv dio slike BiH s maslinovim uljem u prvom planu. Sada BiH ima desetak uljara, stvarno kvalitetno ulje koje i međunarodno prepoznato”, rekao je Raič.

Dodao je da je ponuda festivala raznovrsna, a posebno su važna mala obiteljska gospodarstva, koja rastu zajedno s manifestacijom. “Med, rukotvorine, mliječni, mesni proizvodi, salate, džemovi, likeri, imamo jako dobru ponudu. Posebno nas veseli da su mala obiteljska gospodarstva tu s nama godinama, da kako mi rastemo, tako i oni rastu s nama. Čak se možemo pohvaliti s primjerom jako profitabilnih firmi koje su uz nas krenule iz obiteljskih gospodarstava” istaknuo je Raič, dodajući kako kvaliteta u proizvodnji nije upitna.

Zaključio je kako nedostaje radne snage, ali da je hrana temelj gospodarstva i da će se u nju morati ulagati sve više.