036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Proslavljena 32. obljetnica oslobođenja grada Stoca i Dan branitelja grada Stoca

Na današnji dan prije 32 godine na blagdan Sv. Ante Padovanskog oslobođen je Stolac. Proslava Dana branitelja grada Stoca i 32. obljetnice oslobođenja grada Stoca u sklopu manifestacije “Lipanjske zore” održana je danas. Program obilježavanja započeo je u 9,00 sati u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka svečanom sv. misom za sve poginule hrvatske branitelje stolačkog kraja. Misu je predvodio don Ante Luburić, biskupski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju.

Nakon sv. mise i mimohoda kroz grad, kod središnjeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na centru Stoca, održana je prigodna svečanost polaganja vijenaca i paljenja svijeća za sve poginule hrvatske branitelje. Vijence su položili; gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković sa Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine predvođeno dr. Draganom Čovićem, te predstavnici hrvatske komponente vojske Bosne i Hercegovine.

U svom govoru gradonačelnik Stjepan Bošković prisjetio se svih poginulih u domovinskom ratu, kako sa prostora grada Stoca tako i onih sa drugih prostora koji su dali svoj najveći doprinos kako bi opstali na ovim prostorima. “I zato je vrlo važno da se na današnji dan spomenemo naših branitelja koji su dali ono najvrjednije, a to je svoj život. U subotu smo se spomenuli branitelja iz Trogirske bojne koji su dali svoj život na našim prostorima, a mjesto njihove pogibije učinili smo pristupačnijim za odavanje počasti. Ne smijemo zaboraviti i onih 27 civilnih žrtava gornjeg kraja za koje smo molili i sinoć i danas. To su žrtve koje do danas nisu na dostojan način pokopane jer do danas nismo uspjeli doznati tko su počinitelji ovih zločina, mjesto i okolnosti stradanja, te za većinu nemamo saznanja gdje se nalaze posmrtni ostaci. Zato još jedno veliko hvala svim poginulim braniteljima, za žrtvu koji su dali da bi mi danas bili na ovim prostorima” rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je najavio kako će uputiti inicijativu kroz pismo namjere grada prema svim općinama i gradovima čiji su branitelji položili svoj život na području Stoca da kroz povelju prijateljstva obnove i očuvaju sjećanja i poštovanje na te ljude kao jedan trajni čin.

Uz dr. Dragana Čovića, svečanosti je nazočila i  zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darijana Filipović, federalni ministar pravde Vedran Škobić, dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije Milenko Bevanda, ministar za pitanja branitelja u Vladi HNŽ-a Đuro Prkačin, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH-a Mladen Begić, branitelji i pripadnici HVO-a, obitelji poginulih i umrlih branitelja, predstavnici udruga Domovinskog rata, te brojni drugi uvaženi gosti i predstavnici vjerskog i društvenog života.

Sinoć je u crkvi Duha svetog u Bobanovom selu u znak sjećanja na žrtve i progonstvo Hrvata održana sveta misa. Okupljeni narod se nakon mise u mimohodu uputio od crkve  prema križu i spomeniku, gdje je don Mile Vidić predvodio molitvu za odrješenje. Nakon toga uslijedilo je polaganje vijenaca. Izaslanstvo Grada Stoca, na čelu sa gradonačelnikom Stjepanom Boškovićem, položilo je vijence i upalilo svijeće ispred križa i spomenika poginulim braniteljima. Nakon njih, svoje svijeće su zapalili okupljeni vjernici.