036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Proslavljena 30. obljetnica oslobođenja grada Stoca

Na današnji dan prije 30 godina na blagdan Sv. Ante Padovanskog oslobođen je Stolac. Proslava 30. obljetnice oslobođenja grada Stoca u sklopu manifestacije “Lipanjske zore” održana je danas. Program obilježavanja započeo je u 9,00 sati u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka svečanom sv. Misom za sve poginule hrvatske branitelje stolačkog kraja. Misu je predvodio stolački župnik don Ljubo Planinić.

Nakon sv. Mise i mimohoda kroz grad, kod središnjeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima  na centru Stoca, održana je prigodna svečanost polaganja vijenaca i paljenja svijeća za sve poginule hrvatske branitelje.

Vijence su položili; gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković sa Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, te predstavnici hrvatske komponente vojske Bosne i Hercegovine. 

Gradonačelnik Stjepan Bošković u svom je govoru pozdravio sve okupljene prisjetivši se svih poginulih  branitelja, kako onih s područja Stoca ali i onih branitelja iz drugih krajeva, gradova i općina kako iz Bosne i Hercegovine tako i Hrvatske koji su ostavili svoje živote za slobodu Stoca.

Bošković je pozvao okupljene na zajedništvo kakvo je narod imao prije 30 godina. “Bilo je to vrlo složeno vrijeme, bili smo prognani a domovi su nam bili zapaljeni. Tada smo imali zajedništvo. Tih dana u lipanjskim zorama kada su sve naše općine i gradovi juga Hercegovine bili okupirani, zajedno s hrvatskim snagama vratili  smo se u ovaj naš Stolac, ponosni jer smo ga oslobodili. Najveća hvala ide onima koji su dali svoje živote za tu slobodu”.

“Je li ta sloboda i uistinu stvarna? Ne, nije i ne može biti. Svjedoci smo da nam je danas opet potrebno zajedništvo svog hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ali i hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj. Bilo je u našoj povijesti i težih trenutaka kada smo bili u potpunosti obezglavljeni, kada nismo iza sebe imali Hrvatsku Vladu ni Hrvatsku državu. U ovom našem zajedništvu danas svih  političkih stranaka i hrvatskog naroda doći ćemo i do pune slobode i potpunog statusa konstitutivnog Naroda sa punim pravima kako želimo i ostalima u Bosni I Hercegovini” poručio je Gradonačelnik.