036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Proširenje turističke ponude Stoca uz pomoć projekta Via Dinarica

 Općina Stolac i Javna ustanova Radimlja sudjeluju u projektu Via Dinarica s ciljem uspostavljanja suradnje na unaprjeđenju turističke infrastrukture i proširenju ponude turističkih usluga duž staza Via Dinarica.

Ravnateljica Javne ustanove Radimlja Maja Lopin naglasila je kako je Via Dinarica veliki projekt koji se provodi kroz četiri faze i ima mnogo aktivnosti koje će turističku ponudu Stoca podići na veći nivo.

„Ovih dana je uspješno završila prva faza projekta. Druga faza će biti uskoro gotova, a ona se dijeli na dva korisnika iz općine Stolac, koji su uspješno napisali i osmislili projekt. Treća i četvrta faza su planirane u 2021. godini. Iznimno smo sretni što je Općina Stolac odabrana da sudjeluje u ovome projektu jer će Stocu donijeti brojne novitete i pogodnosti koji će turističku ponudu Stoca učiniti primamljivijom“, kazala je Lopin.

Prvom fazom projekta urađene su mnogobrojne aktivnosti: uređena je biciklistička ruta gdje je nasut  dio puta, izgrađen je vidikovac za odmor biciklista i pripremljen je teren; prilagođena je nekropola Boljuni te dio PP potrebama cikloturista i izrađeni su i postavljeni mobilijari duž staze koja obuhvaća informativne table, putokaze, klupe, stolove i ostalo. U prvoj fazi projekta naglasak je stavljen na nekropolu stećaka Boljuni pa je očišćeno raslinje dijelom puta od skretanja za Boljune do Londže, nabavljeni su bicikli i potrebne biciklističke opreme, pripremljen je terena za postavljanje osmatračnice za životinje, uređen je WC na Boljunima, uređen je okolni prostor oko bunara Neveš i pripremljen je teren za postavljanje drvenog odmorišta.

Voditelj projekta, Tomislav Prkačin ispred Općine Stolac iz Službe za graditeljstvo, prostorno uređenje, zaštitu okoliša i obnovu, smatra kako će aktivnosti koje su odrađene i one koje slijede Stolac učiniti atraktivnijim mjestom za turiste.

„Iznimno je važno što Stolac neće biti samo mjesto za posjet raznih kulturnih i povijesnih znamenitosti, nego i turističko mjesto gdje će se turisti moći odmoriti u prirodi, promatrati grad, istraživati i voziti bicikl u prirodi. Ovakvim aktivnostima Stolac će nastojati proširiti svoju turističku ponudu“, istaknuo je Prkačin.

Projekt Via Dinarica implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije (AICS).

 

 {slike}bolj{/slike}