036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Pripreme u tijeku, ponuda ovogodišnje Stolačke tarče nikad bogatija

Srednjovjekovni sajam Stolačka tarča, održava se 20. i 21. svibnja na starom gradu Vidoškom iznad Stoca. Kormilari vremeplova, koji će nas još jednom, na par dana, odvesti natrag u srednji vijek, ekipa je okupljena u Povijesnu postrojbu vitezova herceg Stjepana Kosača.

“Posjetitelje ove godine očekuje bogat program s nekoliko izrazito zanimljivih noviteta. Fantastični glazbeni sastav, Holloenek Hungarica iz Mađarske, je ponovo s nama.

Svojim srednjovjekovnim melodijama pratiti će nas kroz dva dana manifestacije na kojoj će posjetitelji imati priliku kušati srednjovjekovnu hranu, i okušati se u streličarskom turniru, sudjelovati na radionicama keramike, ili pak, na radionicama bacanja sjekire. Kako bi svim posjetiteljima “sjekira upala u med”, i ovogodišnja “tarča” ostala urezana u sjećanje, pobrinuti će se i brojne gostujuće viteške skupine, plesna skupina Kontea, trbušna plesačica Azra Grljević iz Sarajeva i sokolarstvo Girgis iz Srbije.

Zahvalio bih se gradu Stocu, Vladi hercegovačko-neretvanske županije i Javnoj ustanovi za promociju i razvoj turizma Radimlji na pomoći. Što se tiče nas, kako smo već najavili, mi ćemo “ostaviti srce na terenu”, potruditi ćemo se biti najbolji domaćini na svijetu i ambasadori naše krševite zemlje”, kazao nam je herceg Stjepan Kosača, odnosno Anđelko Šutalo, predsjednik Povijesne postrojbe vitezovi herceg Stjepana Kosače iz Stoca.

Sigurni smo kako će nasmijani i veseli mališani iz stolačkog vrtića, koji su uvršteni u sami program ovogodišnje sajamske manifestacije, uživati u brojnim sadržajima koji su organizirani za najmlađe.

Za starije, tu su atraktivne mačevalačke borbe tzv. Božji sudovi i povlačenja konopa. Svakako valja svjedočiti Bitci za Hercegov grad, spektakularnom vatrometu s Vidoških zidina i zabavi koja traje dugo u noć.
Pripreme za sedmu Stolačku tarču su u punom jeku.

Zaputite se u Stolac, prošetajte Radimljom, upoznajte se s brojnim prirodnim i kulturno-povijesnim ljepotama ovoga kraja, i uživajte u prizorima srednjovjekovnog života na starome gradu Vidoškom.