036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Preventivne preporuke Stožera civilne zaštite općine Stolac vezane uz korona virus (COVID-19)

Danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite Općine Stolac, na kojoj je razmatran razvoj situacije vezan uz korona virus (COVID-19). Sjednica je održana kako bi se stanovništvu dale preporuke i upute, bez izazivanja straha i panike, s obzirom da se radi samo o preventivnim mjerama. Napominjemo da sve javne ustanove u općini Stolac rade normalno, a objekti su dezinficirani. Nabavljena je sva zaštitna oprema i dezinfekcijska sredstva.

Usvojene  zaključke-preporuke za stanovništvo prenosimo u nastavku teksta:

– Preporučuje se do daljnjega odgoditi sva okupljanja na području općine Stolac, posebno u zatvorenim prostorima, koji uključuju veći broj ljudi.

-Podignuti na višu razinu sanitarno-higijenske uvjete u javnim ustanovama i  privatnim tvrtkama kao i domaćinstvima.

– Pozivamo sve osobe koji su se došle sa sumnjivih područja (zahvaćenim virusom COVID-19) da se telefonski prijave u Dom zdravlja Stolac na broj 036 853 444 / 124 ili županijskom sanitarnom inspektoru na broj 063 223 556, te da se drže preporuka županijskog kriznog stožera o samoizolaciji.

– Također molimo sve osobe ako znaju da je netko došao iz područja zahvaćenih virusom, a sumnjaju da se nije javio u Dom zdravlja ili sanitarnom inspektoru, da o tome obavijeste županijskog sanitarnog inspektora.

 – U svrhu reduciranja većih okupljanja, prije dolaska u Dom zdravlja Stolac,  u slučajevima nevezanim za simptomatiku COVID-19, nazvati  Dom zdravlja putem telefona 036 853 444 i dogovoriti pregled/konzultaciju.  

– Ukoliko ste febrilini i imate simptome gripe, molimo Vas da ne dolazite u prostorije Doma zdravlja Stolac. Prvo nazovite telefonom Dz Stolac na broj 036 853 444  i oni će Vas uputiti dalje u proceduru.

Još jednom se apelira na stanovništvo da poštuju sljedeće upute u svrhu prevencije:

–           Prati često ruke sapunom i tekućom vodom najmanje 20 sekundi

–           Izbjegavati bliske osobne kontakte

–           Izbjegavanje diranja površina koje su dostupne većem broju ljudi

–           Izbjegavati dodirivanje lica, nosa, očiju i usta ukoliko niste oprali ruke

–           Učestalo provjetravati prostor boravka

 – U slučaju povišene temperature, kašlja i otežanog disanja (simptoma koji bi mogli ukazivati na COVID-19) obratiti se Domu zdravlja Stolac isključivo putem telefona na broj: 036 853 444.

Pravovremeno se informirajte putem lokalnih medija, službene stranice Općine Stolac te Vlade HNŽ  na kojima će se kontinuirano izvještavati o daljnjem razvoju događaja.