036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Premijer Vlade FBiH s izaslanstvom u posjeti Stocu

Izaslanstvo Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine i Vlade Hercegovačko- neretvanske županije boravili su u danas 19.05.2022. godine u radnoj posjeti gradu Stocu. Razlog posjete je razorni potres koji je pogodio područje grada Stoca i prouzročio velike štete na javnim, gospodarskim, kulturnim, vjerskim, stambenim i drugim objektima.

Sastanak s gradonačelnikom Stjepanom Boškovićem održan je u salonu Gradske uprave, a sastanku su nazočili: gosp. Mirasad Zaimović (predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine), gosp. Mladen Bošković (dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine), gosp. Fadil Novalić (predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, gđa. Jelka Miličević ministrica – Federalno ministarstvo financija, gosp. Vesko Drljača (ministar – Federalno ministarstvo rada i socijalne politike), gosp. Josip Martić (ministar – Federalno ministarstvo prostornog uređenja), gosp. Edin Ramić (ministar – Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica), gosp. Enes Memić (rukovoditelj – Federalna uprava civilne zaštite), gosp. Nevenko Herceg (Predsjednik Vlade HNŽ) i gosp. Adnan Frenjo (vijećnik u Gradskom vijeću Stoca).

Gradonačelnik Stjepan Bošković govorio je što se u zadnjih mjesec dana događalo u Stocu kada je u pitanju zabilježba stvarnog stanja na terenu, šteta na infrastrukturnim objektima, te što govore prve procjene. Istaknuo je postojanje brojnih objekata od zajedničkog interesa, kao i objekte zajedničkog stanovanja koji nakon potresa više nisu upotrebljivi. “Mi smo uradili preliminarno izvješće koje smo dostavili Vladi F BiH, Vladi HNŽ i Civilnoj zaštiti, u kojem smo obradili objekte od općeg interesa kao što su zgrade koje koristi Grad, zgrade obrazovnih ustanova, zgradu Porezne uprave, zgrade koje datiraju iz austrougarskog razdoblja i ostale starije gradnje a samo treći kat Osnovne škole u Stocu je neupotrebljiv” dodao je Bošković.

Naveo je da je preliminarna cijena samo za učvršćivanja tog objekta i zamjena krovišta preko 400 tisuća maraka. Dodao je da su viši stanovi u starijim zgradama neupotrebljivi, kao i da su oštećeni vjerski objekti, spomenici kulture, i ta je šteta oko 4.5 milijuna maraka, što Stolac financijski ne može sam iznijeti, bez pomoći viših razina vlasti. 

Izaslanstvo je nakon sastanka obišlo Osnovnu školu Stolac i Prvu osnovnu školu Stolac, koje su oštećene u potresu, nakon čega su posjetitili obitelj tragično preminule Elmire Sefo