036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Predstavljanje monografije „Razgovor s Radimljom“ u Mostaru

U organizaciji UBHH Prsten Ogranak KŽ HNŽ i JU Radimlje Stolac održat će se predstavljanje monografije „Razgovor s Radimljom“ autora Miroslava Palamete i Mire Raguža u četvrtak 12. svibnja 2022. s početkom u 19 sati. Predstavljanje će se održati u prostorijama Hotela Mostar.

O monografiji će govoriti mag. arh. Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, mr. sc. Maja Lopin, ravnateljica JU Radimlja iz Stoca i autori monografije: akademik Miroslav Palameta i Miro Raguž, kreativni direktor Smart Raguž – Barbarić design Mostar. Program predstavljanja glazbom će uveličati Silvija Vukojević.

Monografija se sastoji od tekstualnog dijela, koji podrazumijeva znanstveno utemeljenu studiju s pregledom mapa i kratkim opisom svakog spomenika, i mnoštva fotografija. Riječ je o visokokvalitetnoj dvojezičnoj fotomonografiji na oko 500 stranica, a nakladnik monografije je JU Radimlja. Nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka u Hercegovini i spada u najvrjednije spomenike srednjovjekovnog perioda u BiH. Na nekropoli se nalazi 135 stećaka, od kojih su 63 ukrašena. Od 2002. godine nekropola je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a od 2016. godine uvrštena je i na UNESCO-vu listu zaštićenih spomenika.