036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Predsjednik Vlade najavio konkretnu novčanu pomoć potresom pogođenim područjima i obitelji Sefo

Predsjednik Vlade dr. sc. Nevenko Herceg, zajedno s ministrom financija i zapovjednikom Stožera civilne zaštite Adnanom Faladžićem i v.d. ravnateljom Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Eugenom Ćubelom, te predstavnicima Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa i Ministarstva prometa i veza posjetio je danas Čapljinu, Stolac i Ravno koji su pretrpjeli najveća oštećenja u nizu potresa koji su se dogodili protekli vikend.

U ime službeno izočnoga gradonačelnika Stjepana Boškovića, izaslanstvo je primio dr. Kazimir Raguž, dopredsjednik Gradskog vijeća i ravnatelj Doma zdravlja Stolac, zajedno s Danielom Babićem, predstojnikom Ureda gradonačelnika i zastupnicima u Skupštini HNŽ-a, Đurom Prkačinom i Marijom Bošković. ”Od posljedica potresa jedna je osoba nažalost izgubila život, dok su kod ostalih osoba koje su se javile u Dom zdravlja utvrđene lakše povrede te su otpušteni na kućno liječenje. Nastala je veća materijalna šteta na stambenim i poslovnim objektima, a i sam Dom zdravlja Stolac, zgrada gradske uprave kao i zgrada osnovne škole pretrpjeli su oštećenja. Zbog stanja na terenu proglasili smo i elementarnu nepogodu. Trenutno pet timova obilazi oštećene objekte kako bi se vidjelo kolike su štete”, kazao je dr. Raguž. Nakon obilaska Osnovne škole Stolac, članovi županijske Vlade obišli su dom ožalošćene obitelji Sefo.

”Vaša je tuga pregolema i nitko ovdje ne može do kraja shvatiti vašu bol. Ono što želimo jest izraziti Vam iskrenu ljudsku sućut i, s razine Vlade ove županije, pružiti konkretnu novčanu pomoć kako bismo, barem ublažili materijalna oštećenja na vašem obiteljskom domu. Neka Vam dragi Bog podari snage da, kao obitelj, nastavite život, čuvajući uspomenu na Vašu Elmiru”, riječi su utjehe koje je predsjednik Herceg uputio neutješnim roditeljima preminule Elmire Sefo.

„U Stocu smo vidjeli da je broj oštećenja uistinu veliki. Ono što možemo u ovom trenutku reći jest da će biti oko 550 zahtjeva za procjenu šteta i mi ćemo kroz našu županijsku proceduru adekvatno odgovoriti, kroz namjenska sredstva naše Uprave za civilnu zaštitu ali i kroz angažiranje sredstava iz tekuće pričuve. Znači, županijska razina će pomoći naše općine i gradove kako bi sanirali štete“, kazao je izjavi za medije predsjednik Herceg.

„Izaslanstvo Vlade je došlo u Stolac, na lice mjesta, da se uvjeri u štete koje su nastale. Na žalost, bila je jedna ljudska žrtva i to je najveći gubitak za sve nas. Mi smo tu da pomognemo u materijalnom smislu da naša interventna sredstva Uprave za civilnu zaštitu i naša proračunska sredstva,  koliko budemo u mogućnosti, usmjerimo prema Gradu Stocu koji je najviše pogođen i pomognemo u sanaciji oštećenih objekata. Dobili smo dosta informacija iz prve ruke ljudi iz građevinske struke koji su bili na terenu, a koji su u dobroj mjeri utvrdili visinu šteta. Mislim kako ćemo uskoro imati financijski okvir koliko će to koštati“, kazao je ministar Faladžić.

Obilazak je završen posjetom Župnom uredu Stolac te općini Ravno, gdje se Vladino izaslanstvo susrelo s općinskim načelnikom Andrijom Šimunovićem.