036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Potpisani Ugovori o raspodjeli sredstava Republike Hrvatske za financiranje programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2023. godinu

Dana 11. rujna 2023. godine na svečanom programu održanom na Radimlji u Stocu, a u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvate upriličeno je potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih sredstava za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu.

Potpisivanju ugovora nazočili su i brojni uzvanici, predstavnici Katoličke crkve, predstavnici društvenog života, braniteljskih udruga i gospodarstvenici, a u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, prisutnima se obratio g. Zvonko Milas – državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. On je istaknuo značaj projekata kojima je cilj očuvanje Hrvata u Bosni i Hercegovini i naglasio da će Republika Hrvatska stajati iza pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini u financijskom smislu i svemu što će doprinijeti boljem životu i svakodnevnici Hrvata i svih drugih koji žive na područjima gdje se projekti provode. “S hrvatskim narodom imamo zajedničku prošlost, sadašnjost i budućnost!“, kazao je Milas.

Prisutnima se obratio i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BIH, dr. Dragan Čović. On se zahvalio svima iz Republike Hrvatske koji prepoznaju život hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao prioritet politike Republike Hrvatske. Posebnu zahvalu iskazao je i predsjedniku Vlade RH, g. Andreju Plenkoviću, te naglasio važnost pozitivnog ambijenta i suradnje koja je u posljednih sedam godina intenzivna.  Poručio je kako će se sve učiniti da se suradnja i koordinacija nastavi i u budućnosti.

Zahvalu u ime dobitnika potpore za 2023. godinu uputio je gradonačelnik Stoca, g. Stjepan Bošković, koji je naglasio kako je zahvaljujući potpori hrvatske vlade i suradnji sa Središnjim državnim uredom, samo u Stocu, realizirano niz značajnih projekata – od izgradnje školske športske dvorane, kulturnog centra do izgradnje gradske školske sportske dvorane, čiji završetak i otvorenje se očekuje u slijedećoj godini.

Program je započeo minutom šutnje i himnom hrvatskog naroda. Program su vodili Monika Perić i Matej Šutalo, članovi HKUD Stolac, a u glazbenom dijelu sudjelovali su Matea Popović (violina) i Eman Ganić (gitara), učenici Srednje glazbene škole Jakova Gotovca, Novi Travnik dok je stihove pjesme Maka Dizdara “Loza i njene rozge” čitala Josipa Raguž, učenica generacije u Srednjoj školi Stolac.

Potpisivanju Ugovora u Stolcu nazočili su brojni uzvanici iz društveno-političkog života BiH i RH, a nakon programa uslijedilo je i zajedničko druženje među stećcima.

Podsjećamo, Vlada Republike Hrvatske je na 239. sjednici održanoj 27. srpnja 2023. godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu.  Potporu je dobilo 160 programa i projekata koji su od posebnog interesa za Hrvate u Bosni i Hercegovini: 27 programa i projekta iz područja kulture, 20 iz područja obrazovanja i znanosti, 6 iz područja zdravstva, 22 programa i projekta iz ostalih područja te 85 programa i projekta iz područja poljoprivrede.