036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Izaslanstvo Vanjskotrgovinske komore u posjeti općini Stolac

Načelnik općine Stolac, Stjepan Bošković primio je danas izaslanstvo Vanjskotrgovinske komore u sastavu; predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković, zamjenik glavnog tajnika Ivan Mandić i direktor Sektora za javne dokumente Mirko Bošković. Sastanku su nazočili i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske, na čelu sa savjetnikom Nikicom Pažinom.

Govoreći o ekonomskim potencijalima i razvojnim planovima općine Stolac načelnik je predstavio potencijale poslovne zone „Hodovo“ smještene sjeverno od Stoca, odnosno uz magistralnu cestu Neum – Stolac – Mostar. GPZ Hodovo izravno je povezana s važnim putnim pravcima: prometnim putem Neum – Mostar, cestovnim pravcima prema Dubrovniku, Herceg Novom i Sarajevu. Područje podupire blizina aerodroma u Mostaru koji je udaljen 15 km, željezničkog kolodvora koji je udaljen oko 20 km, graničnog prijelaza s Republikom Hrvatskom oko 30 km, luke Ploče oko Udaljen je 50 km, dok je planirana autocesta koridor 5c udaljen 5 km. Površina zone iznosi 127,55 ha, a namijenjena je za izgradnju fotonaponskih elektrana i izgradnju gospodarskih i poslovnih objekata za malo i srednje poduzetništvo. Površina parcele proteže se u rasponu od 4000 – 20000 m2.

Tijekom sastanka u općini Stolac, predsjednik Vuković je između ostalog rekao da je Komora na usluzi tvrtkama, te da su sve njene aktivnosti usmjerene na unapređenje njihovog poslovanja i stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja.

Nakon sastanka u općini Stolac, predstavnici Komore i Veleposlanstva posjetili su tvrtku Žuvela HB doo i s predstavnicima uprave razgovarali o poslovnim i razvojnim planovima.
Tvrtka Žuvela doo, kako je istaknuto, obiteljska je tvrtka osnovana 1992. godine u Hrvatskoj. Od samog početka osnovna djelatnost tvrtke je kupnja i prodaja – izvoz svježe bijele ribe. Od 2007. godine osnovana je tvrtka Žuvela – HB doo sa sjedištem u Stocu u Bosni i Hercegovini, gdje se vrši prerada i proizvodnja plave ribe, uglavnom srdele i inćuna u svim oblicima (soljenje, mariniranje i zamrzavanje). U BiH tvrtka ima 100 zaposlenih i godišnje proizvodi 1,5 milijuna konzervi ribe. Kao jedan od gorućih problema, tvrtka je navela da im nedostaje radne snage i da njihovi razvojni planovi ovise o rješavanju tog problema.

Na kraju radne posjete Stocu, predstavnici VTK BiH i Veleposlanstva posjetili su vinariju “Vino Daorson”, vinsku zadrugu. Vinarija je kapaciteta 60.000 litara i proizvodi vino autohtonih sorti grožđa Žilavka i Blatina. Ime je dobila po plemenu Daors koje je ovo područje Stoca naseljavalo od antike prije 2300 godina. Vinarija Daorson kombinacija je modernog i tradicionalnog, ustrajnosti i iskustva, stvorena pod pokroviteljstvom “Projekta zaštite i valorizacije poljoprivrednih i tradicionalnih proizvoda vrijednih za Hercegovinu”, koji financira talijansko Ministarstvo vanjskih poslova, a provodi talijanska nevladina organizacija CEFA.

 {slike}vtk{/slike}