036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Otvoren sajam Hercegovački plodovi Mediterana

U organizaciji Udruge Hercegovački plodovi Mediterana, Grada Stoca, JU Radimlja i JU Centar za kulturu i šport, danas je u Športskoj dvorani Stolac otvorena tradicionalna Sajamska manifestacija ”Hercegovački plodovi Mediterana”.

Ova dvodnevna poljoprivredna sajamska manifestacija “Hercegovački plodovi Mediterana” okupila je brojne domaće i poljoprivredne proizvođače iz Hrvatske i Crne Gore. Manifestacija je međunarodnog karaktera već 14 godina za cilj ima promicanje, pokretanje i povećavanje organizirane proizvodnje sadnica autohtonih sorta šipka, smokve i masline, te njihove prerađevine.

Ministar poljoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije Donko Jović kazao je kako ovaj sajam, kao i svi ostali na razini županije, iz godine u godinu imaju jedan kvalitetan pomak naprijed.

“U mom prvom mandatu bilo je sedam sajamskih manifestacija, a danas ih imamo 19 na području županije. Dakle, ima interesa za sajmovima, s tim da se postojeći sajmovi dograđuju iz godine u godinu kako brojem izlagača tako i kvalitetom ponude. To dovoljno govori o tome da se postiže određen napredak samih sajamskih manifestacija koje su centar događanja i promocija onoga što radite”, rekao je ministar za agenciju FENA.

Drži kako se ipak treba malo više raditi na promociji proizvoda o čemu se govori i u Strategiji ruralnog razvoja gdje se želi, kako kaže, ukazati svim domaćim poljoprivrednim proizvođačima na važnost organske proizvodnje koja im je jako bliska, čime se može podići vrijednost tih proizvoda, a onda te proizvode uvezati s ekologijom i turizmom.

Po njemu, poljoprivrednici se najprije moraju udruživati, a potom brendirati i zaštiti svoje proizvode.

Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković također je naglasio značaj ovoga sajamskog skupa. “Sajam je već punoljetan, ima godina i svoje je ciljeve dosta dobro ostvario. U samom početku smo krenuli sa sadnjom ove četiri kulture odnosno tri kulture, a danas razgovaramo o preradi tih kultura i proširenju”, kazao je Bošković koji je zahvalio Agro-mediteranskom zavodu i fakultetu na pomoći pri stručnom usavršavanju.

Naglasio je kako postižu rezultate, proširuju uljare, stvaraju nove pogodne za preradu šipka smokve pa i masline.

Predsjednik Udruge “Hercegovački plodovi Mediterana” Zoran Raič napomenuo je kako na sajmu ima stotinjak izlagača mediteranskih kultura prvenstveno šipka, smokve i maslina, a tu su izložene i prerađevine od mlijeka, mesa, meda te razne rukotvorine i ljekovito bilje. “Sve ono što je karakteristično za BiH može se naći na sajmu. Manifestacija je međunarodnog karaktera, a tu su izlagači i iz Hrvatske i Crne Gore”, istaknuo je Raič.

Pored izložbenog dijela sajma, najavio je i zabavni program.

“Program je jutros započeo s otvaranjem novog stroja za preradu maslinovog ulja i tu smo okupili maslinare koji su razgledavali novu uljaru. Imali smo stručnu radionicu na temu maslinarstvo gdje su također maslinari mogli čuti koju dobru riječ o toj grani poljoprivrede”, pojasnio je Raič, najavivši za sutra nagrađivanje najuspješnijih izlagača.