036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Održana Vidoška pjesnička noć 2022.

U sklopu Stolačkog kulturnog proljeća u organizaciji Matice hrvatske Stolac i grada Stoca, sinoć je u Biskupijskom centru Saresenterum održana  književna manifestacija »Vidoška pjesnička noć«.žZDobitnik ovogodišnje nagrade za osobiti doprinos hrvatskoj književnosti „Hrvatski stećak”, autora Stjepana Skoke, posthumno je književnik Stojan Vučićević. Nagradu je Rujani Vučićević kćeri preminulog Stojana uručio dr. Mladen Bošković, predsjednik Matice hrvatske Stolac.

Dr. Bošković je prilikom uručenja naglasio kako su već dugo u Matici željeli na dostojanstven način predstaviti lik i djelo ovog velikog hrvatskog i bosanskohercegovačkog književnika. Tako je Matica hrvatska Stolac izdala nikad dovršenu Vučićevićevu zamisao u čijem ga je objelodanjenju zaustavila bolest a vrlo brzo i smrt. Riječ je o antologiji Moja najdraža pjesma koja je trebala biti tiskana 1984. godine.

Zamisao je bila predstaviti žive pjesnike koji se smatraju pripadnicima hrvatske književnosti jednom objavljenom pjesmom koju bi oni sami odabrali i komentirali. Naime Stojan Vučićević je na brojne adrese uputio kratko i jasno pismo s 2 pitanja: “Koja Vam je pjesma od onih što ste je objavili najdraža? I zašto?” Nakon toga je zamolio da mu se odgovori zajedno s pjesmom dostave, kako bi bili uvršteni u antologiju koja bi imala naslov Moja najdraža pjesma, a koja bi bila svojevrsna panorama “suvremenog hrvatskog pjesništva”.  O knjizi i Stojanu nadahnuto su govorili; Veselko Koroman, zatim profesor Miroslav Palameta koji je napisao predgovor, kao i dvojac koji je tada bio najmlađi među pjesnicima kojima je Stojan uputio pismo a to su Željko Ivanković i Miro Petrović.

Uručene su i zahvalnice Matice hrvatske Stolac; Veselku Koromanu, Željku Ivankoviću, Miri Petroviću, Miroslavu Palameti i gradonačelniku Stoca Stjepanu Boškoviću.

Matica hrvatska Stolac za ovu prigodu tiskala je i posebnu monografiju “Vidoška pjesnička noć”. Monografija predstavlja manifestaciju i njezinog ovogodišnjeg laureata, sudionike, donoseći podatke o njima te pjesme koje je publika manifestacije mogla čuti sinoć.