036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Održana likovna kolonija na Radimlji

U srijedu 11. svibnja održana je likovna kolonija na nekropoli stećaka Radimlja. Javna ustanova Radimlja je pokrenula projekt „Obilježavanje 5. godišnjice upisa stećaka na UNESCO-vu listu svjetske baštine“, a koja uključuje i organiziranje likovne kolonije. Na likovnoj koloniji je sudjelovala Srednja škola likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar, te je projekt realiziran uz podršku Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ.

Ravnateljica JU Radimlja Maja Lopin naglasila je kako je projekt trebao biti održan prošle godine jer je nekropola stećaka Radimlja upisana na UNESCO-vu listu 2016. godine, ali zbog epidemioloških mjera je prolongiran na 2022. godinu.

„Projektom se obilježila peta obljetnica upisa nekropole stećaka Radimlja na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Uz likovnu koloniju organizirali smo i fotonatječaj  s temom kulturno-povijesnih spomenika u Stocu. Fotonatječaj je zaključen i izabrane su najbolje fotografije, a sada kada je likovna kolonija dovršena organizirat ćemo izložbu novonastalih djela, uz prigodan program i dodjelu nagrada pobjednicima natječaja“, kazala je Maja Lopin.

Krajnji cilj ovoga projekta je buđenje svijesti, ponajprije lokalnog stanovništva, o važnosti očuvanja kulturno-povijesnih spomenika te njihovoj zaštiti, a uz likovnu koloniju postignuto je stvaranje likovnih djela, međusobno druženje, razmjena iskustava i oplemenjivanje prostora JU Radimlje umjetničkim djelima.