036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Održan 6. po redu srednjovjekovni sajam “Stolačka tarča”

Mimohodom viteških skupina u Stocu je započeo  u subotu srednjovjekovni sajam “Stolačka tarča”, koji se ove godine održavao samo jedan dan zbog pandemije koronavirusa.

Ovogodišnji sajam službeno je otvorio premijer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg koji je kazao kako je Stolačka tarča postala respektabilna, tradicionalna, kulturna i turistička manifestacija. “Vlada HNŽ-a podržava događaje koji čuvaju našu povijest, tradiciju i kulturnu baštinu, a sve to ide u funkciju našeg turizma kao strateške grane gospodarstva i tarča to objedinjuje sve zajedno”, kazao je Herceg. Istaknuo je kako će Vlada i dalje financijski pomagati ovu manifestaciju jer, kako je kazao, Stolac i tarča to zaslužuju. 

Načelnik Stoca Stjepan Bošković zahvalio je viteškim skupinama iz Hrvatske i BiH koje su se odazvale pozivu da ove godine u ovo srpanjsko poslijepodne sudjeluju na Stolačkoj tarči. 

Jedinstveni srednjovjekovni sajam pokazao je kostimirane plemiće i plemkinje, a nakon godinu dana pauze organizatori su pripremili i bogat zabavni program. Ove godine Stolačku tarču posjetile su viteške skupina iz BiH i Hrvatske, a spomenuti sajam postao je svojevrsni brend Stoca i čitave Hercegovine.

Predsjednik Udruge vitezova hercega Stjepana Kosače Stolac Anđelko Šutalo kazao je kako se iz godine u godinu trude da poboljšaju program, ističući kako je zbog pandemije iza svih teška godina. “Dosadašnjih godina imali smo viteške skupine iz Mađarske, Slovenije, Slovačke i Rumunjske, ali ove godine nisu mogli doći zbog covida-19. Skupili smo pozamašnu ekipu iz Hrvatske, preko 50 kostimiranih vojnika i večerašnja ‘Bitka za Hercegov grad’ će biti jedna prava predstava”, kazao je Šutalo. 

Po njegovim riječima, prvotni cilj Stolačke tarče je prikazati život srednjega vijeka kakav je bio na ovim područjima. Dodaje kako to ovdje pokušavaju uprizoriti i kroz hranu i kroz srednjovjekovnu glazbu i plesove.

Na starom gradu Vidoškom u Stocu posjetitelji su mogli vidjeti različite viteške oklope, mačeve, razne srednjovjekovne rekvizite, instrumente, ratnike, srednjovjekovne i renesansne plesove, ali i gubavce koji su bili česta pojava u srednjem vijeku. Tijekom trajanja sajma puštala se srednjovjekovna glazba, a najmlađi posjetitelji uživali su  u predstavama koje su pripremljene za djecu. Tu su i radionica glagoljice i bosančice koja promovira ljubav prema povijesti i kulturnoj baštini, radionica mačevanja Bohurt – srednjovjekovni borilački sport, vrsta mješovite borilačke vještine u kojem natjecatelji, opremljeni replikama srednjovjekovnog oklopa, koriste tupo metalno oružje kako bi oborili svog protivnika, te radionica bacanja sjekire – umjesto strelica bacaju se ni manje ni više nego sjekire. 

Posjetitelji su mogli uživati u radionici karamike, nastupima viteških skupina, bitci za Hercegov grad, plesu trbušnih plesačica… U večernjim satima, tradicionalno, srednjovjekovni dio programa završio je igrom svjetla i sjene sa čuvenim vatrenim show-om, a svi posjetitelji u gradu Vidoškom mogli su uživati u nastupu DJ-a. Inače, revitalizacijom Starog grada Vidoškog stvaraju se uvjeti za povećanje broja turista u Stocu, ali i otvaranje novih smještajnih kapaciteta. 

{slike}100721{/slike}