036 853 101

grad@stolac.gov.ba

ProNaCul unaprjeđuje turističku ponudu Hercegovine; Radimlja jedina nekropola pod video nadzorom

Kroz projekt PRONACUL – ”Promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima”, partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Grčke i Italije su se udružile s ciljem promocije i valorizacije kulturnog nasljeđa. U sklopu projekta koji obuhvaća Bosnu i Hercegovinu, do sada su znatno razvijeni turistički kapaciteti JU Muzeja ”Bitka za ranjenike” u Jablanici te JU ”Radimlja” u Stocu.

Tijekom 2021. godine započele su aktivnosti na uspostavi Virtualne komore PRONACUL koja će služiti kao multifunkcionalna platforma za razmjenu sadržaja i promociju područja, kao svojevrsna baza znanja i iskustava iz cijele regije. Za pristup Virtualnoj komori i generalno prezentaciju i promociju turističkog potencijala regije, služit će multifunkcionalne interaktivne pametne ploče, koje su postavljene na turistički atraktivnim lokacijama – JU Muzej „Bitka za ranjenike“ u Jablanici te JU „Radimlja“ Stolac u Stocu. Pored pametnih ploča, na nekropolama će biti unaprijeđen cjelokupan sadržaj za posjetitelje. U okviru pilot akcija su planirane nabavke opreme za uređenje nekropola, što uključuje klupe, stolove, edukativno-zabavni program za djecu, informativne table i brojne druge sadržaje. ”Dio opreme za nekropolu Radimlja je već isporučen, a finalizacija investicija na obje nekropole se očekuje na proljeće 2022. Također, u tijeku su aktivnosti s lokalnim akterima, adaptacija akcijskih planova i strateških dokumenata na lokalnom nivou te priprema sadržaja za Virtualnu komoru. Kroz implementaciju projekta ostvarena je suradnja s brojnim akterima s područja Bosne i Hercegovine ali i regije. Vjerujemo da će uspostavljena partnerstva doprinijeti efikasnoj PRONACUL – Promotion of natural and cultural heritage to develop sustainable tourism in protected areas promociji i privlačenju stranih turista, što će doprinijeti jačanju cijele regije i razvoju održivog turizma”, rekla je Alisa Gekić, direktorica Udruženja LiNK. 

Javna ustanova Radimlja-Stolac u suradnji s Udruženjem za posao i poduzetništvo LINK iz Mostara je započela provođenje aktivnosti projekta PRONACUL. ”U tijeku je provođenje akcije jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta te promocije turističke ponude kako bi se unaprijedili kapaciteti nekropole stećaka Radimlja i ista promovirala kao destinacija za turiste”, rekla je Maja Lopin, direktorica JU Radimlja. U sklopu nekropole nabavljene su klupe sa stolovima, kante za smeće, pametna ploča koja se nalazi se u sklopu infrastrukturnog objekta JU Radimlja, pojačivač wi-fi signala, te video nadzor. S obzirom na pozitivna iskustva s programima i aktivnostima namijenjenim djeci, u blizini infrastrukturnog objekta iza ogradnog zida nekropole ubrzo će se započeti graditi i igralište za djecu, a postavljanjem video nadzora nekropola stećaka Radimlja je postala prva nekropola pod video nadzorom. Prirodno i kulturno naslijeđe vodeći potencijal razvoja turizma u BiH Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama, turističkim sadržajima te predstavlja raskršće mnogih civilizacija i kultura. Kultura i turizam su oduvijek bili usko povezani, s tim da je nova digitalna era promijenila obrazac interakcije između ova koncepta. Danas, u vrijeme globalizacije, digitalizacije, masovno dostupnih informacija i turističkog sadržaja, suvremeni turisti se sve više fokusiraju na kulturni identitet podneblja koje posjećuju. Upravo na to se fokusira PRONACUL projekt. Riječ je o međunarodnom projektu koji će raditi na promociji i unapređenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, u svrhu razvoja održivog turizma i transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije. 

 

{slike}pronacul{/slike}