036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Nastavlja se posjet Vukovaru učenika završnih razreda osnovnih škola iz BiH

Sporazum o međusobnoj suradnji pri organizaciji posjeta Vukovaru učenika završnih razreda osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine, koji se školuju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, sklopljen je između Ministarstva hrvatskih branitelja RH i ministarstava nadležnih za obrazovanje i znanost te gradova i općina u BiH u kojima se provodi škola po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, ovaj put na dvogodišnje razdoblje.

Na prigodnoj svečanosti u Ministarstvu hrvatskih branitelja sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, savjetnica u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH Žana Ćorić, ravnatelj Memorijalno centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije zapadnohercegovačke Daniela Perić, ministrica prosvjete, znanosti kulture i sporta Županije posavske Ana Andrić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Ante Tadić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Županije središnje Bosne Bojan Domić, gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković, načelnik Općine Čitluk Marin Radišić, načelnik Općine Žepče Mato Zovko, predsjednica Općinskog vijeća Ravno Ružica Skaramuca, kao i predstavnici gradova Mostara, Neuma i Čapljine te Općine Usora, a svečanosti je nazočio i general HVO-a Ilija Nakić.

„Taj projekt, na koji smo posebno ponosni, u Hrvatskoj se provodi već osam godina i raduje nas što se broj djece koja posjećuju Vukovar s godinama povećava, a od prošle godine to smo omogućili i našoj djeci iz Bosne i Hercegovine“, kazao je ministar Medved.

Učenici iz BiH koji pohađaju nastavu po hrvatskom programu od prošle su godine uključeni u još jedan projekt Ministarstva hrvatskih branitelja – Javni poziv za najbolju priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola, na koji se također mnogi odazivaju, istaknuo je Medved, zaključivši kako je to najbolji pokazatelj da naši mladi znaju svoju povijest i cijene našu žrtvu. „Njihove priče, kao i dojmovi prilikom posjeta Vukovaru u našoj organizaciji najbolje govore o smislenosti i vrijednosti projekata koje provodimo u Ministarstvu hrvatskih branitelja“, kazao je ministar Medved.

Posebno se osvrnuo na odnos Vlade RH prema Hrvatima u BiH, istaknuvši kako Hrvatska snažno podupire hrvatski narod, kao i europski put BiH.

„To je najsnažnija poruka Hrvatima u BiH, da u Republici Hrvatskoj imaju partnera i potporu“, kazao je Medved, dodavši da Vlada RH to pokazuje i svojim odnosom prema pripadnicima HVO-a, kojima su Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata značajno proširena prava.

U ime Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar obratio se ravnatelj Krunoslav Šeremet, koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom i provedbom projekta posjeta učenika iz RH i BiH, koji u Vukovar dolaze već sutra.

„Dat ćemo sve od sebe da djeca koja dođu u naš Centar tamo ugodno borave i provedu kvalitetno vrijeme u Vukovaru te da uz nova znanja o Domovinskom ratu sa sobom ponesu lijepa sjećanja i uspomene“, kazao je Šeremet te dodao da se Centar posjećuju i djeca iz Mađarske i Vojvodine koja se školuju na hrvatskom jeziku, a u planu su i posjeti učenika iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Osim učenika, memorijalne objekte koji su u nadležnosti MCDRVU posjećuju i individualni posjetitelji te je prošle godine Centar posjetila oko 21 tisuća posjetitelja, istaknuo je Šeremet te zahvalio svima na suradnji uz poruku – vidimo se u Vukovaru!

Ministar Medved uručio je supotpisnicima primjerke Sporazuma, a u njihovo ime obratio se ministar Bojan Domić. Zahvalio je ministru i svima koji sudjeluju u realizaciji tog projekta, kao i svim supotpisnicima koji će ga provoditi. Posebno se osvrnuo na Domovinski rat te ukazao na važnost emocija koje su, uz domoljublje i zajedništvo, vodile hrvatske branitelje i povezivale hrvatski narod s obje strane granice te je zahvalio Vladi RH na čelu s premijerom Plenkovićem na svemu što čini za Hrvate u BiH.

U suradnji Ministarstva hrvatskih branitelja s Ministarstvom znanosti i obrazovanja projekt se provodi od 2016. godine kao obvezna terenska nastava iz povijesti u koju su uključeni svi učenici završnih razreda u Hrvatskoj, a temeljem ovog Sporazuma, koji je prvi put sklopljen za šk. god. 2022./23., korisnicima terenske nastave iz povijesti Domovinskog rata postaju i učenici završnih razreda osnovnih škola u Bosni i Hercegovini koji se školuju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

Projekt provodi Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, a u potpunosti ga financira Ministarstvo hrvatskih branitelja. U sklopu projekta učenici posjećuju i druge gradove u cilju proširenja znanja o Domovinskom ratu – Pakrac, Lipik, Okučane, Karlovac i Knin, gdje na autentičnim lokacijama slušaju o važnosti tih područja u obrani i oslobađanju naše domovine. Zahvaljujući tom projektu, Vukovar svake godine posjeti oko 40 tisuća učenika osmih razreda i njihovih pratitelja iz cijele Hrvatske, a prošle školske godine Vukovar je posjetilo i gotovo 2900 učenika i pratitelja iz BiH te se isti odaziv očekuje i ove godine.