036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Najava: Stolačka tarča 2021. – srednjovjekovni sajam

Srednjovjekovni sajam Stolačka tarča, kojeg organiziraju Vitezovi Hercega Stjepana Kosače i Općina Stolac, ove godine održat će se u subotu, 10. srpnja 2021. na starom gradu Vidoškom s početkom u 17 sati. 

Zbog pandemije koronavirusa Stolačka tarča prošle godine nije održana ali se iz godine u godinu trudi potaknuti svijest o očuvanju nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, te njegovati ljubav prema povijesti i kulturnoj baštini. Jedan od glavnih ciljeva je revitalizacija Grada Vidoškog, nacionalnog spomenika BiH, ali i značajna turistička promocija Stoca. Ove godine zbog pandemijskog vremena manifestacija je nešto prolongirana, te se za razliku do sada kada se održavala početkom svibnja i trajala po nekoliko dana, ove godine se održava u srpnju i to samo jedan dan.

“Stolačka tarča je srednjovjekovni sajam regionalnog i zabavno-kulturnog karaktera te jedini takav u Bosni i Hercegovini. S obzirom da je Tarča već vrlo poznata u regiji, izuzev što svake godine okuplja sve više sudionika iz drugih zemalja, također privlači i sve veći broj posjetitelja. Ova povijesno-kulturna manifestacija ima međunarodni karakter – na njoj sudjeluju viteške skupine iz BiH, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, Rumunjske itd. te pomažu prikazati obranu hercegova grada. Zbog svoje jedinstvenosti i zanimljivosti, sajam je postao svojevrsni brend Stoca i čitave Hercegovine”, kažu organizatori.

Dosadašnje statistike pokazuju kako općinu Stolac u vrijeme Stolačke tarče posjeti na tisuće domaćih i stranih posjetitelja. Time je Tarča, kako ističu, znatno obogatila turističku ponudu naše općine te postala sastavni dio turističke ponude Hercegovine.

Organizatori navode da se iz godine u godinu povećava i broj sudionika i broj posjetitelja, a tako raste i potreba za više volontera (uloge gubavaca (zarazne bolesti koja je u to vrijeme bilo vrlo prisutna), stražara, tamničara, zatvorenika, djeva i sl.), te se sadržaj i ponuda svake godine proširuje i obogaćuje.

Posjetitelji u Gradu Vidoškom mogu vidjeti kako su nekada izgledali srednjovjekovni vitezovi, upoznati se sa svakodnevnim životom i običajima iz tog doba, ali i sami iskušati mnoge vještine bez kojih je život tada bio nemoguć.

“Posjetiteljima su dostupne radionice streličarstva, mačevanja, keramike, jahanja, prikazuju se srednjovjekovni i renesansni plesovi i predstave, kušaju jela i uživa u glazbi iz toga doba”, i ove godine se najavljuje bogat sadržaj.

Organizatori poručuju da će sve epidemiološke mjere biti ispoštovane kako bi sigurnost posjetitelja i samih sudionika bila na najvišoj razini, a vitezovi će se potruditi da i ove godine brojnim posjetiteljima dočaraju srednjovjekovno doba ovoga kraja i pruže zabavno poslijepodne na Starom gradu u Stocu.

Posjetite prekrasnu Stolačku tvrđavu i uživajte – 10. srpnja 2021. u 17:00 sati.