036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Načelnik općine Stolac, zajedno sa udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, sudjelovao na obilježavanju tridesete obljetnice osnutka 116. brigade HV-a

U nedjelju (21.11) obilježena je trideseta obljetnica od osnutka 116. brigade HV-a. Tim povodom položeni su vijenci i upaljene svijeće ispred središnjeg križa na groblju Svetog Ivana u Metkoviću za sve pripadnike ove legendarne brigade, koji su svoje živote položili na oltar Domovine. Kroz brigadu je prošlo 6.409 branitelja, a nažalost, njih 52 je izgubilo svoje živote.

Imena svih pripadnika brigade moraju ostati urezana u našem sjećanju, a o njihovom doprinosu obvezni smo učiti mlađe generacije-poručio je gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan, čestitajući tridesetu obljetnicu 116 brigadi HV-a. Izaslanici predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda na obilježavanju 30. godišnjice ustroja 116. brigade bili su državni tajnik Darko Nekić i general Damir Krstičević.

U sastavu brigade bile su bojne osnovane u Metkoviću, Opuzenu, Pločama, Novim Selima i u Blacama, gdje je osnovana Stolačka bojna. U okviru operacije „Čagalj“ koja je započela 6/7.lipnja 1991 a koja će u konačnici biti dio šire operacije „Lipanjske zore“ sudjeluje i 116.brigada. U napadnoj operaciji uz desnu obalu rijeke Bregave iz 116. brigade Stolačka bojna sudjeluje u zadaći oslobađanja šireg područje lijeve obale rijeke Neretve uključujući i grad Stolac koji je oslobođen 13. lipnja 1991. godine. U povodu obilježavanja 30 obljetnice osnutka 116 brigade HV-a, u spomen na sve poginule pripadnike vijence je položio načelnik općine Stolac, Stjepan Bošković, zajedno sa predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

{slike}mtk{/slike}