036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Načelnik Bošković održao sastanak s veleposlanicom Kavalec

Načelnik općine Stolac, Stjepan Bošković razgovarao je danas s veleposlanicom Kathleen Kavalec, voditeljicom Misije OESS-a u BiH i Ioannisom Piliourisom šefom Ureda OESS-a u Mostaru.

Razgovarano je o izborima u Stocu, i pomalo specifičnoj situaciji gdje je od 28 prijavljenih političkih subjekata, njih 15 prijavljeno kao neovisni.

Načelnik je izvijestio veleposlanicu da je od toga 12 s bošnjačkim predznakom, gdje se ide s neovisnim kandidatima kako bi se s minimalnim brojem glasova po kandidatu pokušala dobiti većina u Općinskom vijeću. Također je zanimljiva situacija gdje su Bošnjaci kod prijave političkih stranaka dostavili 3600 potpisa, a znamo da je u Stocu onih koji imaju pravo potpisati liste  maksimalno 2800., opravdano izrazivši sumnju da im je netko u SIP-u dopustio neki način popisa koji nije vjerodostojan.

“U ovom se trenutku može reći kako se vrši pritisak na Središnje izborno povjerenstvo. To ne treba dopustiti, jer onda imamo opravdanu sumnju u regularnost izbora” rekao je Bošković.

Veleposlanica Kavalec je istaknula kako je Bosni i Hercegovini potrebna što hitnija reforma izbornog zakona, što će OESS i inicirati, te je naglasila značaj podrške Misije konstruktivnom dijalogu i zajedničkim inicijativama koje imaju za cilj promociju tolerancije i suradnje.

“Svjesna sam činjenice da je 2020. godina osjetljiva godina s obzirom na predstojeće lokalne izbore, kako u Mostaru gdje su bili onemogućeni, tako i u Stocu gdje je bilo problema na prethodnim lokalnim izborima, no pozivam sve lidere zajednica, u koje spadaju i vjerski lideri, da promoviraju i usmjere napore u kreiranje politike koja rješava stvarne svakodnevne probleme građana i jačaju zajednice u kojima žive”, poručila je Kavalec u Stocu.

Na sastanku je razgovarano i o drugim tekućim problemima u općini,  trenutnoj COVID-19 situaciji te o lokaciji novog harema u Stocu.  Načelnik je istaknuo spremnost Općine da se konačno riješi pitanje harema, te da je Općina spremna pomoći Islamsku Zajednicu u sufinanciranju prilikom kupnje zemlje, ukoliko to bude adekvatna lokacija za harem, dok IZ Stolac treba predložiti plan i lokaciju  novog harema.