036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ Emil Balavac u posjeti Stocu

Ministar Balavac boravio je danas u Stocu gdje se susreo s gradonačelnikom Stjepanom Boškovićem kojemu je tom prilikom uručio dva Ugovora o sufinanciranju projekata iz sredstava transfera nižim razinama vlasti planiranih Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ. Radi se o projektima: Advent u Stocu u vrijednosti 20.000,00 KM i Projekt parternog uređenja zemljišta uz nekropolu Radimlja – faza II ukupne vrijednosti 61.343,00 KM.

Zahvalivši ministru Balavcu na posjeti, gradonačelnik je istaknuo dosadašnju dobru suradnju s Ministarstvom koje je između ostalog sufinanciralo dio radova i pomoglo završetak iluminacije Starog grada Vidoškog kao i uređenje posjetiteljskog centra na lokalitetu nekropole Radimlja.

Gradonačelnik Bošković izvijestio je ministra kako u Stocu ove godine očekujemo najveći broj turista do sada. „Sezona 2023. je bila puno bolja po broju posjetitelja od svih dosadašnjih sezona. Razlog tome su odlični marketinški rezultati JU Radimlja kao glavne ustanova koja se bavi promocijom, održavanjem i razvojem kulturno-povijesne i prirodne baštine na području Grada. Također se možemo pohvaliti i većim brojem manifestacija u odnosu na ranije koje se održavaju u ključnim terminima kao što su Smart Fest, Advent u Stocu, Stolačka tarča“ rekao je gradonačelnik.

Prezentirajući trenutno stanje i potencijale za daljnji razvoj gradonačelnik je posebno naglasio iznimne kulturno-povijesne lokalitete koji se nalaze na stolačkom području zbog čega se ovaj grad s pravom naziva muzej na otvorenom. Grad na Bregavi broji najviše nacionalnih spomenika u BiH, preko 30, od čega su dva UNESCO lokaliteta (nekropole stećaka Radimlja i Boljuni). Posjetiteljima na prvom mjestu možemo ponuditi kulturno-povijesne lokacije, ali također ne treba zanemariti i prirodne kao što su plaže i slapovi na rijeci Bregavi te dio PP Hutovo Blato.

Ministar Balavac je izrazio zadovoljstvo činjenicom kako Grad Stolac postaje sve popularnija turistička destinacija, naglasivši kako je izuzetno važno nastaviti raditi na razvoju prepoznatljivih turističkih proizvoda kao što su eno-gastronomski turizam, aktivni i kulturni turizam za kojima postoji velika potražnja. „Držim kako u cilju daljnjeg razvoja održivog turizma zajednički moramo raditi na uspostavljanju održive kombinacije tri interesa – interese turizma kao gospodarske djelatnosti, okoliša kao kategorije prirodno-ekoloških elemenata te interese i lokalne zajednice kao društvene kategorije sa svim njihovim obilježjima“ kazao je ministar Balavac.

Današnji posjet ministra je u sklopu planiranih radno-konzultativni sastanaka s čelnim ljudima hercegovačko-neretvanskih jedinica lokalne samouprave, ali i relevantnim strukovnim udruženjima iz turističko-ugostiteljskog područja.