036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Ministar Grlić Radman: Hrvati u BiH ne smiju biti zakinuti, mora se mijenjati izborni zakon

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u danas u Stocu kako Vlada RH neće dopustiti da Hrvati u Bosni i Hercegovini budu zakinuti, inzistirajući da oni imaju pravo birati svoje legitimne predstavnike vlasti bez preglasavanja.

„Kao hrvatska Vlada mi ne možemo dopustiti da hrvatski narod u BiH bude zakinut u temeljnim pravima koja je ostvario i Daytonskim sporazumom. Hrvati u BiH trebaju zadržati vlastiti identitet i imaju pravo na legitimitet biranja vlastitih predstavnika“, rekao je novinarima hrvatski šef diplomacije upitan o izbornoj reformi u toj zemlji.

Ministar Grlić Radman dodao je kako će hrvatska država nastaviti pomagati bosanskohercegovačkim Hrvatima “ne samo u razvojnoj pomoći, nego i politički”. Ponovio je da službeni Zagreb podupire daytonski ustroj BiH kao jedne država s dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda.

„Ako želimo Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu, institucionalno funkcionalnu i naprednu, onda se mora donijeti Izborni zakon koji će jamčiti jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda i svim njezinim građanima“, istaknuo je.

Hrvatski šef diplomacije u Stocu je bio izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na obilježavanju 76. godišnjice Bleiburške tragedije i križnoga puta. Na lokalnom mjesnome groblju položio je vijenac i zapalio svijeće za žrtve komunističkih zločina.

Povodom 76. obljetnice spomena na Bleiburšku kalvariju i Križni put, danas se na Radimlji kod Stoca održala prigodna komemoracija a potom i Sveta misa za sve poginule i nestale katoličke vjernike hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu i poraću i za sve sudionike Bleiburške tragedije. Komemoracija je započela polaganjem vijenaca i svijeća a euharistijsko slavlje predvodio je biskup u miru mons. Ratko Perić.

„Tu je bilo stratište gdje su komunistički zločinci počinili velika ubojstva civila, vojnika i zarobljenika bez suda i presude. To je jedno strašno poglavlje hrvatskog naroda koji je bio žrtva svih ideologija od fašističke, nacističke tako i komunističke“, rekao je ministar.

Ranije tijekom dana u Stocu  se susreo s načelnikom općine Stolac, Stjepanom Boškovićem i predsjednikom HDZ-a BiH i zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Draganom Čovićem. Prilikom sastanka razgovarano je o nizu projekata koje ova općina provodi kao i potpori koja je potrebna preko većih razina vlasti ali i institucija Republike Hrvatske.

 {slike}radimlja2021{/slike}