036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Komemoracija za žrtve Blajburške tragedije u Stocu

Radimlja je postala simbol stradanja i mjesto pijeteta za tisuće mučki pogubljenih žrtava, gdje se svake godine posljednje nedjelje u svibnju održava misno slavlje. Pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH na Radimlji kod Stoca održana je središnja komemoracija u Bosni i Hercegovini za žrtve Blajburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda. Misu je predvodio mons. dr. Pero Sudar, umirovljeni vrhbosanski biskup uz koncelebraciju stolačkog župnika don Gordana Božića i ostalih svećenika.

Brojno izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH predvodio je predsjednik dr. Dragan Čović, uz nazočnost predstavnika državnih i drugih institucija i braniteljskih udruga. Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvodio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, Članovi Počasnog Blajburškog voda, Hrvatsko žrtvoslovno društvo, generalni konzul Republike Hrvatske Marko Babić, predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa i mnogi drugi.

Gradonačelnik Stjepan Bošković izrazio je želju da Stolac bude mjesto sjećanja na sve žrtve Blajburške tragedije, križnih puteva toga vremena te da bude mjesto mira i pijeteta prema žrtvama. “Do 1998. godine rađena su istraživanja na ovom lokalitetu i šire, a nastavljena su 2022. godine. Sva ona svjedočanstva koja su zapisana pokazala su se istinitima. Izvadili smo dosta ljudskih ostataka. Želimo da ovaj prostor uistinu bude jedan memorijalni centar gdje ćemo te ostatke pohraniti kako bi se moglo doći i pomoliti za duše svih pokojnih, ne samo jedne, nego za duše svih vojska koje su završile u tome vremenu na ovim prostorima”, poručio je Bošković.

Istaknuo je kako je cilj od Stoca napraviti lokalitet na kojem, svojim poštovanjem prema svim žrtvama, ne bi povrijedili nikoga niti napravili razdor među ljudima koji tu žive.