036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Gradonačelnik Bošković povodom Dana Grada: “Dolazi novo vrijeme za Stolac”

Na svečanom prijemu povodom obilježavanja Grada Stoca i zaštitnika župe sv. Ilije Proroka, a nakon što su položeni vijenci kod spomen obilježja poginulim braniteljima HVO-a, jučer su na Nekropoli stećaka Radimlja uručene su i priznanja za posebne zasluge u promociji i očuvanju kulturne baštine i turizma u Stocu, a upriličen je i prigodan domjenak. Udruga Hercegovački plodovi Mediterana, kulturno-turistička manifestacija Stolačka tarča i grafički dizajner Miro Raguž, autor dizajna i fotografije monografije “Razgovor s Radimljom” dobitnici su ovogodišnjih priznanja.

Kako je kazao gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković, usvojenom odlukom od strane Gradskog vijeća Stoca, donesen je novi Statut kojom je, umjesto dosadašnjeg 20. srpnja na blagdan sv. Ilije Proroka kao dana Općine Stolac, ubuduće 19. srpanj Dan Grada Stoca.

“Razlog je donošenje novog Statuta Grada Stoca, prvi puta u novijoj povijesti Stoca, čime želimo obilježiti novo vrijeme koje dolazi ispred nas. Obilježavanje Grada Stoca popraćeno je brojnim kulturno-društvenim događajma i aktivnostima. Stolac postaje prometno i infrastrukturno središte i rekao bih da je došlo novo vrijeme za grad Stolac”, kazao je, između ostaloga, gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.
Na svečanom prijemu upriličenom na nekropoli stećaka Radimlja, Bošković se osvrnuo na mnoge aktivnosti koju je lokalna zajednica poduzela, ali i ulogu Stoca u izgradnji magistralne ceste Stolac-Neum koja je službeno otvorena 30. lipnja, potom gospodarski i planove oko poslovne zone ‘Hodovo’ za koju je kazao da vlada velika zainteresiranost investitora te da više nema slobodnih parcela na ovoj lokaciji, a posebno je naglasio kako Stolac postaje investicijsko središte.
Međutim, Bošković se osvrnuo i na posljedice potresa koji je pogodio ovaj grad u travnju, čije posljedice se još uvijek značajno osjećaju.
“Još uvijek imamo posljedice od potresa 23. travnja kada je, na žalost, odnesen i jedan mladi život. Jedino što smo mogli je solidarizirati se i reagirati na tu tragediju kao ljudi – kao lokalna zajednica u potpunosti smo preuzeli obnovu obiteljske kuće. Potres je jako pogodio Grad Stolac, a posljedice se i dalje osjete, krovovi su rastrešeni, potrebna je sanacija brojnih objekata, škole itd.”, kazao je Bošković.
U svom govoru, između ostaloga, poručio je kako želi da Stolac bude ugodno mjesto za življenje svih njegovih žitelja kao i njegovih posjetitelja te da se donošenjem novog Statuta Grada želi otvoriti nova stranica za Stolac koji je nekada, kako je rekao, bio sinonim za prometnu izoliranost i česta tema loših vijesti u medijima.
Među brojnim uzvanicima na prijemu kod gradonačelnika Stoca bio je i predsjednik Vlade HNŽ-a, dr.sc. Nevenko Herceg.
„U Stocu se uvijek osjećam lijepo i ugodno, ali me ovo povijesno mjesto, Radimlja, uvijek iznova ispuni jednom posebnom energijom, jednim posebno lijepim osjećajem ponosa i pripadnosti. Stolac uvijek ima svoje mjesto u strateškim i razvojnim promišljanjima i planovima Vlade HNŽ-a. Našu stalnu otvorenost i spremnost za suradnjom s gradskim strukturama Stoca na konkretan smo način pokazali i u svibnju ove godine kada smo donijeli odluku kojom je izgradnja nedavno otvorene magistralne ceste Stolac – Neum proglašena projektom od javnoga interesa za HNŽ”, rekao je, između ostaloga, predsjednik Vlade HNŽ-a.
Inače, program obilježavanja počeo je već 12. srpnja, predstavljanjem romana ‘Ostavljeni’ autora Stanka Krnjića, a u organizaciji Matice hrvatske Stolac, dok je 13. srpnja, gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković upriličio je radicionalno primanje za učenike generacije osnovnih i srednjih škola s područja ovog grada, a isti dan 46 stolačkih studenata potpisalo je ugovor o stipendiranju u iznosu od 800 KM jednokratne pomoći.
U petak 15. srpnja Matica hrvatska Stolac organizirala je predstavljanje knjiga ‘Iz Humske zemlje’, ‘Ram’, ‘Hrvatosauri’, autora Ljube Krmeka, a u nedjelju 17. srpnja i povodom blagdana Ilindana u dvorištu župne crkve sv. Ilije Proroka održana je ’20. večer folklora’, dok je u ponedjeljak 18. srpnja, održana završnica malonogometnog turnira ‘Stolac 2022’.
Današnjom misom u dvorištu župne crkve sv. Ilije Proroka i koncertom Giuliana i glazbene skupine ‘Diktatori’ završava se ovogodišnje obilježavanje Dana Grada i patrona župe.