036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Grad Stolac i šest Općina potpisali partnerske ugovore s Caritas Švicarska Stolac

U Mostaru je održana ceremonija potpisivanja partnerskih ugovora između Caritasa Švicarske i sedam općina/gradova iz Hercegovine (Konjic, Jablanica, Prozor- Rama, Mostar, Stolac, Ljubinje i Trebinje). Caritas Švicarske s partnerskom organizacijom Udruženje za poduzetništvo LiNK realizira trogodišnji projekt čija je ukupna vrijednost 2 milijuna švicarskih franaka.

Ugovori koje je direktor Caritasa Švicarske gdin. Daniel Bronkal potpisao s predstavnicima općina/gradova, odnose se na partnerstvo u okviru projekta , Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u Bosni i Hercegovini – RAST” i definiraju principe 1 suradnju na inkluzivnom razvoju ruralnih područja kroz sistemske promjene. Ugovor za Grad Stolac potpisala je Maja Lopin, ravnateljica JU Radimlja Stolac.

Projekt „Podrška razvoju oleo turizma“ ima za cilj kreiranje održivog i ekološki prihvatljivog oblika turizma, a koji je povezan s prirodnim i kulturnim resursima.

Oleo turizam podrazumijeva set aktivnosti vezanih za/uz maslinovo ulje. Uključuje posjete maslinicima i mlinovima, sudjelovanje u branju maslina, kušanje ulja i tradicionalnih i modernih jela gdje je glavni sastojak maslinovo ulje. Dodatna vrijednost oleo turizma je sinteza s prirodnim resursima i dodana vrijednost inicijalnoj posjeti kulturnoj baštini.

Riječ je o projektu čiji je cilj razvoj novih turističkih proizvoda i usluga temeljenih na autohtonoj značajki stolačkog podneblja, a u svrhu ostvarivanja ekonomske dobiti u turizmu i poljoprivredi s posebnim fokusom na ruralna područja i njihove stanovnike.

Neke od glavnih aktivnosti projekta su podrška u organizaciji poljoprivrednog sajma, izrada projektne dokumentacije za muzej ulja, nabava opreme za gradsku tržnicu, nabava opreme za učenike kuharstva i ugostiteljstva, medijska promocija, organizacija fam-tripa itd.

Projekt provode Grad Stolac i Udruga HPM, a financira Caritas Švicarske i Grad Stolac, ukupnom vrijednosti od 200.000,00 KM, u okviru projekta #RaST.