036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Donosimo detaljan program za Dan grada Stoca i patron župe sv. Ilije Proroka

I ove godine u Stocu se slavi Ilindan – patron Župe sv. Ilije Proroka i Dan grada. Kako bi se na odgovarajući način obilježio ovaj dan, Grad priprema bogat kulturni, zabavni, sportski i vjerski program.

S programom krećemo u petak, 12. srpnja u Biskupijskom centru Sarsenterum, gdje će se u organizaciji Grada i Matice hrvatske Stolac održati predstavljanje romana “Topologija sjene”. Autor je naš stočanin Srećko Marijanović. Nakon 5 zbirki pjesama ovo je njegov drugi roman koji će publici predstaviti Tina Laco, Ivan Baković i Marija Pavković Baković. Promocija je u 20,00 sati.

Gradonačelnik Stjepan Bošković će u salonu Gradske uprave, u ponedjeljak 15. srpnja, dodijeliti priznanja učenicima generacije stolačkih osnovnih i srednjih škola. Dan iza, 16. srpnja u 11,00 sati predviđen je za susret sa studentima i potpisivanje 201 ugovora o stipendiranju.

U ponedjeljak 15. srpnja u održat će se promocija zbirke pjesama „Krljušti“ Stanka Krnjića. Stanko Krnjić ovogodišnji je laureat nagrade Tin Ujević. Nagradu je dobio upravo za knjigu poezije „Krljušti“ objavljenu u studenom prošle godine, a objavila ju je splitska Naklada Bošković. Ovo priznanje uručeno mu je u Vrgorcu, rodnom mjestu Tina Ujevića, na tradicionalnoj svečanosti u povodu rođendana ovog velikana hrvatske književnosti čije ime nosi ova nagrada. U programu predstavljanja uz autora sudjeluju Tina Laco, Antun Lučić i Mario Raguž. Moderatorica je Misijana Brkić Milinković dok će glazbeni doprinos dati duo Emma i Ivan.
Program počinje u 20,00 sati.

S književnim programom nastavljamo u utorak 16. srpnja predstavljanjem romana „Posliednji tabu“ Maria Raguža. Program počinje u 20,00 sati u Biskupijskom centru Sarsenterum. Predstavljači će biti Stanko Krnjić i Ivan Baković. Večer će glazbom uljepšati djevojke iz glazbene skupine Vidoštačka kraljica.

Za ovaj Dan grada smo kroz ovaj kulturni dio, publici odlučili predstaviti autore iz Stoca.

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Stolac” organizira jubilarnu 22. Večer folklora u Stocu, gdje će se predstaviti niz kulturno-umjetničkih društava iz BiH i Hrvatske, nakon čega slijedi pučko veselje uz grupu Sunce. Smotra se održava 17. srpnja, s početkom u 20,00 sati u dvorištu crkve sv. Ilije Proroka.

U tijeku je i malonogometni turnir u Stocu, čija će završnica biti odigrana 18. srpnja u 20.30 sati na sportskom centru Stolac. Organizatori su tu večer za Vas pripremili bogate nagrade na tomboli.

U petak, 19. srpnja u 10,00 sati je polaganje vijenaca kod spomen obilježja poginulim braniteljima HVO-a, a u 20,00 sati planiran je svečani prijem povodom Dana grada Stoca na nekropoli stećaka Radimlja.

U subotu, 20. srpnja je Ilindan, svečana sv. Misa je u 11,00 sati u dvorištu župne crkve sv. Ilije Proroka u Stocu, a misno slavlje predvodi fra Valentin Vukoja. Na Ilindan slijedi koncert klape Cambi, s početkom u 21,00 sat.