036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Završeno deminiranje na Hodovu

Deminerska organizacija MAG (The Mines Advisory Group, Predstavništvo u BiH) završila je deminiranje terena na području naseljenog mjesta Hodovo u općini Stolac, koje je započelo nakon završetka deminiranja na zadatku MSP Rotimlja u ovoj općini. Tijekom 220 dana rada u Hodovu uz primjenu nove metode deminiranja Land release –  vraćanje površine kroz ciljane i sistematske istrage, tretirana je površina od 546.675 km².


Donatorska sredstva za ovaj projekat je  osigurali su 
U.S. Department of State i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih država u BiH, kao i za druge projekte vraćanja površine.

Pri izvođenju radova pronađena je i uništena 141 protupješačka mina, 3 protutenkovske mine i  24 neeksplodirana ubojita sredstva. Kako bi cjelokupan posao bio okončan izdavanjem neophodnih dokumenata propisanom zakonskom regulativom, u narednom periodu slijedi evaluacija cijelog zadatka. Na kraju ovog procesa 2.16km² će biti vraćeno na upotrebu krajnjim korisnicima.

Primopredaju zadnje istrage u srijedu, 27.1.2021. na području samog zadatka u Hodovu, uveličali su Ivica Brkić iz Regionalnog ureda BHMAC-a iz Mostara i koordinator za deminiranje općinske službe Civilne zaštite Stolac Milenko Vujnović koji je zahvalio MAG-u na radu i naveo da na vraćenom prostoru vidi potencijal za razvoj pčelarstva, stočarstva, lova, skupljanja plodova prirode i turizma te razonode. Clement Meynier, Direktor MAG-ovog predstavništva u BiH, je naglasio da bez podrške BHMAC-a kao državne i općine kao lokalne vlasti ovaj uspjeh ne bi bio moguć. Zahvalio se i svojim deminerskim timovima i osoblju koji već vrijedno rade na još dva zadatka, MSP Gola Brda u općini Stolac i MSP Ljubljenica u susjednoj općini Berkovići.

 {slike}deminerihodovo{/slike}