036 853 101

grad@stolac.gov.ba

Danas kreće Stolac SMART fest 2021

StreetArt radionicom, promocijom foto monografije te koncertom Vinka Ćemeraša & Talvi Tulli i crnogorskog hip-hop dua Who See “SMART Fest” Stolac ove godine proslavit će svoj mali jubilej, a festival će trajati tri dana od 30. srpnja do 1. kolovoza.

Članove Udruge “Inicijativa” Stolac već pet godina za redom vrijedno rade kako bi svojim posjetiteljima u Hercegovini ponudili nešto drukčije od uobičajenog, nešto posebno i urbano, a u prilog tome ide i činjenica da iz godine u godinu sve veći broj ljudi posjećuje Stolac.

Tradicija festivala je da započne StreetArt radionicom, pa će to biti praksa i ove godine. U petak, 30. srpnja, održat će se navedena radionica koju će realizirati nekoliko umjetnika s područja Hercegovine, a u toj radionici sudjelovat će učenici Srednje škole Stolac. StreetArt radionica za cilj ima promoviranje ulične umjetnosti, koristeći potencijal i kreativnost mlađe populacije, koja će ukrašavanjem pročelja i zidova, grad na Bregavi pretvoriti u galeriju na otvorenom.

Drugog dana festivala, 31. srpnja, na nekropoli stećaka Radimlja, održat će se promocija foto monografije ”Priča napisana svjetlom”, Marka Slike Raguža, mladog stolačkog umjetnika i člana UG ”Inicijativa”, a ova fotomonografija je ujedno i prvi izdavački projekt Udruge.

Monografija je napisana jezikom kojim se njezin autor najbolje koristi – jezikom svjetla, kompozicije i boje, jezikom fotografije. Nekoliko stotina stranica monografije ispunjeno je vrhunskim fotografijama te dobro poznatim, ali i izrazito zanimljivim nepoznatim informacijama o kulturnim, povijesnim ili prirodnim znamenitostima općine Stolac.

Raguž je kroz ovu monografiju sjedinio ljubav prema fotografskoj umjetnosti koju gaji od najranijih dana s ljubavlju prema svom gradu. Kroz zadnjih petnaestak godina marljivo je radio i bilježio samo njegovom oku vidljive posebnosti, a plod tih dviju ljubavi i požrtvovnog rada je sjedinjen u ovu foto monografiju. Nastale fotografije će kroz godine koje dolaze biti vjerodostojan svjedok minulih vremena i važan dokument grada Stoca. Monografija na 128 stranica i donosi pregled najljepših motiva Stoca kroz četiri godišnja doba.

Predstavljanje monografije bit će upriličeno na nekropoli stećaka Radimlja, koja je jedan od osnovnih Markovih motiva, s početkom u 20 sati.

Nakon streetart radionice i promocije monografije na redu je zabavni dio. Za kraj festivala u Stolac stižu Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli te Who See. Oni će svirati u nedjelju, 1. kolovoza, u središtu grada s početkom u 21 sat.