Kontakt info

Općina Stolac

Ulica kralja Tomislava b.b.

88360 Stolac BiH

Tel: 00387 36 853 101

Fax: 00387 36 853 229

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Login Form

Greška
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder dan_oslobodjenja is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Svečano obilježen Dan oslobođenja Stoca

[sigplus] Critical error: Image gallery folder dan_oslobodjenja is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

 

 U ponedjeljak 13. lipnja svečano je  obilježen Dan oslobođenja Stoca. Na taj dan točno prije 19 godina u akciji „Lipanjske zore“ postrojbe Hrvatskog vijeća obrane oslobodile su područje općine Stolac. Bila je to veličanstvena i pobjedonosna akcija kojom su konačno otvorena vrata budućnosti slobodne Hercegovine. Zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja „Lipanjske zore“ su upisane najvećim slovima u pobjedničku kartu Domovinskog rata.

 

       Program obilježavanja započeo je u 900 sati u stolačkoj župnoj crkvi, svečanom sv. Misom za sve poginule hrvatske branitelje stolačkog kraja. Misu je predvodio stolački župnik don Rajko Marković uz koncelebraciju nekoliko svećenika.

 

            Nakon svete mise program je nastavljen kod središnjeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u centru grada, gdje su položeni vijenci.

            U prigodnom obraćanju načelnik općine Stjepan Bošković istaknuo je značaj ove pobjedonosne akcije, te pozvao sve nazočne da još jednom odaju veliko priznanje i počast svim sudionicima ove veličanstvene pobjede i da im se najdublje zahvale za iskazanu hrabrost, domoljublje i odlučnost što su svima sadašnjim ali i budućim naraštajima osigurali mir i slobodu. Također, osvrnuo se i na trenutačne političke prilike u zemlji, na neravnopravnost Hrvata i nepoštivanje izborne volje Hrvatskog naroda, te istaknuo da Hrvate u organima vlasti ne mogu predstavljati one stranke koje nemaju legitimitet i potporu Hrvastkog naroda u BiH.

              Prije polaganja vijenaca intonirana je himna „Lijepa naša“ u izvedbi glazbene skupine „Vidoštačka kraljica“. Nakon himne minutom šutnje iskazana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. Vjence su položili i svijeće upalili: Načelnik općine i predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata općine Stolac,  predstavnici hrvatske komponente vojske Bosne i Hercegovine,  predstavnici susjednih općina i udruga proisteklih iz domovinskog rata, te ostala izaslanstava. Molitvu u čast sjećanja na poginule branitelje predvodio je stolački župnik don Rajko Marković.

 

            Nakon polaganja vijenaca Načelnik općine sa svojim suradnicima u Salonu općine primio je predstavnike obitelji poginulih branitelja. Na sastanku je bilo govora o dosadašnjoj suradnji te problemima s kojima se susreću obitelji poginulih branitelja. Načelnik Bošković obiteljima je obećao pomoć u skladu s nadležnostima i mogućnostima koje općina ima.

 

Druženje je nastavljeno na prigodnom domjenku u restoranu Sampjero.

 

{slike}dan_oslobodjenja{/slike}