Kontakt info

Općina Stolac

Ulica kralja Tomislava b.b.

88360 Stolac BiH

Tel: 00387 36 853 101

Fax: 00387 36 853 229

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Login Form

Svečano proslavljen dan oslobođenja općine Stolac

Danas je svečano obilježen Dan oslobođenja Stoca. Prije točno 27. godina u akciji „Lipanjske zore“ postrojbe Hrvatskog vijeća obrane oslobodile su područje općine Stolac. Bila je to veličanstvena i pobjedonosna akcija kojom su konačno otvorena vrata budućnosti slobodne Hercegovine. Zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja „Lipanjske zore“ su upisane najvećim slovima u pobjedničku kartu Domovinskog rata.

Program obilježavanja započeo je u 9,00 sati u stolačkoj župnoj crkvi, sv. Ilije Proroka svečanom sv. Misom za sve poginule hrvatske branitelje stolačkog kraja. Misu je predvodio stolački župnik don Rajko Marković. Nakon svete mise i mimohoda kroz grad program je nastavljen kod središnjeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u centru grada, gdje su položeni vijenci.

U prigodnom obraćanju načelnik općine Stjepan Bošković istaknuo je značaj ove pobjedonosne akcije, te pozvao sve nazočne da još jednom odaju veliko priznanje i počast svim sudionicima ove veličanstvene pobjede i da im se najdublje zahvale za iskazanu hrabrost, domoljublje i odlučnost što su svima sadašnjim ali i budućim naraštajima osigurali mir i slobodu. U svom obraćanju posebno je istaknuo zajedništvo.

“Za nas je danas veliki dan, na današnji dan mi slavimo povratak u Stolac. Lipanjske zore donijele su nam slobodu, tada smo mislili da je to puna sloboda, ne samo za hrvatski narod nego i za one koji su bili ostali u Stocu. Lipanjske zore šalju još jednu poruku, a to je zajedništvo. Tada smo se zajedno vratili na ove prostore, u zajedništvu. Kako je današnja sloboda koju živimo, samo djelomično sloboda hrvatskog naroda i ne koristimo je u punom kapacitetu jer nam ne daju. Zato je i poruka zajedništvo koje se danas oslikava kroz Hrvatski narodni sabor, gdje sve političke stukture kroz Hrvatski narodni sabor, kroz razne koordinacije udruga i kroz sve razine vlasti rade samo na jednome, da ostvarimo potpunu slobodu hrvatskoga naroda. Ovaj put bit će težak, on je trnovit i neće biti kratak, ali ako znamo cilj, a imamo zajedništvo mi ćemo doći do njega” poručio je načelnik Bošković.

Prije polaganja vijenaca intonirana je himna „Lijepa naša“ a nakon himne minutom šutnje iskazana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. Vijence su položili i svijeće upalili: Načelnik općine i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Stolac, predstavnici hrvatske komponente vojske Bosne i Hercegovine, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, te ostala izaslanstava.