Kontakt info

Općina Stolac

Ulica kralja Tomislava b.b.

88360 Stolac BiH

Tel: 00387 36 853 101

Fax: 00387 36 853 229

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Login Form

Stolačko kulturno proljeće - Predstavljen 17. godišnjak za povijest i kulturu

Završna večer manifestacije "Stolačko kulturno proljeće" uvijek je rezervirana za predstavljanje godišnjaka za povijest i kulturu sa svojim zanimljivim sadržajem, održala se sinoć u pastoralnom centru Sarsenterum u Stocu. Ovo je 17. po redu zbornik koji izdaje Matica hrvatska Stolac, a koji obrađuje različitih tema na preko 390 stranica. Pored već uobičajenih priloga koji prate kulturno-društvena događanja u našem gradu i okolici, posebnost ovogodišnjeg zbornika su prilozi vojvođanskih Hrvata. Studiozno obrađeni uratci doprinose sveopćem razvoju hrvatske kulture, što je u konačnici i jedna od glavnih zadaća Matice hrvatske Stolac.

Godišnjak je predstavio njegov glavni i odgovorni urednik Željko Raguž zajedno sa Tomislavom Žigmanovim i Nikolom Bašotvanović.

 

“Što nas kao narod povezuje, jest činjenica sličnog političkog položaja kroz našu nedavnu povijest. Ključna karakteristika je ta da su dijelovi naših naroda u državama u kojima su živjeli u ranijim razdobljima 19. i 20. St. prošli proces kakav su prošli i drugi europski narodi, dakle u državama u kojima je Hrvatski narod živio, većinski narodi postaju nacije a djelovi našeg naroda dobijaju status nacionalne manjine” rekao je Željko Raguž.

O glavnoj temi zbornika za koji su i sami dali svoje vrijedne priloge i istraživanja govorili su; Tomislav Žigmanov i Darko Baštovanović. “Za nas kao jednu manjinsku zajednicu, koja tek razvija svoje institucionalne okvire i kapacitete, koja preko 12 godina nije formalno-pravno imala nikakav regulirani status, jako je bitno da na svjetlo dana iznjedrimo ovakve teme koje smo obradili u ovom zborniku” naglasio je mladi Nikola Baštovanović.

Predsjednik Matice hrvatske Stolac, dr. Mladen Bošković govorio je o problemima i izazovima s kojima se susreću vojvođanski Hrvati, o njihovoj društvenoj marginalizaciji, nemogućnosti ostvarivanja svojih ljudskih i manjinskih prava. A uručio je i zahvalnice profesoru Miroslavu Palameti za dosadašnji rad i Miri Ragužu.