Kontakt info

Općina Stolac

Ulica kralja Tomislava b.b.

88360 Stolac BiH

Tel: 00387 36 853 101

Fax: 00387 36 853 229

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Login Form

Općina Stolac svečano proslavlja Dan općine i patron župe

U gradu na Bregavi danas se svečano proslavlja Dan općine, te patron Župe Stolac - sv. Ilija. Tim povodom sinoć je na nekropoli stećaka Radimlja upriličen svečani prijem, kojem su nazočili brojni Stočani i njihovi gosti iz drugih gradova, predsjednici Vlada ZHŽ i HNŽ-a, veleposlanik RH u BiH Ivan del Vechio i drugi.

 

 

Načelnik Stjepan Bošković tom se prigodom osvrnuo na sve što je postignuto u zadnjih godinu dana, ali i planovima i projektima koje općinska administracija planira realizirati u budućnosti. Istaknuo je da je u prethodnom razdoblju Općina Stolac raspolagala sa negdje oko 4,9 milijuna maraka, od čega su izvorni prihodi Općine Stolac 3 milijuna maraka - 1.5 milijuna maraka prihoda od indirektnih poreza, te 630 tisuća maraka prihoda od izravnih poreza.

"S tim raspoloživim sredstvima uspjeli smo izdvojiti za bruto plaće i naknade negdje 1.291 000 maraka, za materijal i usluge 483 tisuće maraka, za tekuće transfere 1.807 000 maraka.“, kazao je načelnik dodavši da su financirali projekte u kulturi, sportu, pomagali stolačke župe, raseljene, stipendirali i subvencionirali smještaj studenata, socijalno ugrožene, subvencionirali javne gradske ustanove i poduzeća i drugo.


„Naš je i dalje strateški cilj razvijanje i širenje gospodarske zone Hodovo, kao jednog od strateških ciljeva naše Općine. Stoga smo donijeli odluku na Općinskom vijeću o donošenju novoga regulacijskoga plana s ciljem daljnjeg proširenja, izgradnje infrastrukture, kao preduvjeta za nova ulaganja“, istaknuo je načelnik. 
Govorio je i o, za Stolac vrlo važnom infrastrukturnom projektu, prometnici za Neum, te dodao da se, nakon što je federalna Vlada osigurala sredstva za postupak eksproprijacije, uvelike radi na tome da se sa stolačke strane što prije privede kraju postupak eksproprijacije.

Među ostalim, kao jedan od važnih projekata Bošković je istaknuo izgradnju vodovoda na Dubravskoj visoravni, gdje se zajedno s Općinom Čapljina, a uz podršku i županijske Vlade želi osigurati da svako kućanstvo dobije vodu.

Prisutnima se obratio i predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, kazavši „U ovoj predblagdanskoj večeri, s ovog impresivnog mjesta, mjesta koje je naša ali i svjetska baština, svim Stočankama i Stočanima čestitam Dan općine i blagdan sv. Ilije u želji da zajednički nastavimo tražiti najbolja rješenja za još bolji i ljepši život, ne samo u Stocu nego u cijeloj Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Stolac je jedinstven po mnogo čemu - po svojoj prirodnoj baštini i plodnom zemlju u hercegovačkom kršu, kulturno-povijesnoj baštini zbog koje ga s pravom nazivamo muzejom na otvorenom, ali ponajprije po vrijednim ljudima. 
Upravo zbog njih, ali i svih stanovnika naše županije, na nama je velika obveza i odgovornost donošenja odluka koje će osigurati prosperitet i napredak ovom i svim našim krajevima.

Birani smo kako bi građanima osigurali bolji život i ostanak na stoljetnim ognjištima,  to je zadaća koja obvezuje sve nas na svim razinama vlasti. Vlada kojoj sam na čelu tu obvezu apsolutno razumije, te Vam je u dosadašnjem mandatnom razdoblju bila, a bit će i u budućnosti, pouzdan i iskren partner u sklopu realnih mogućnosti i ovlaštenja“,  kazao je predsjednik Herceg, dodavši i to kako općina Stolac ima svoje mjesto u svim strateškim i razvojnim promišljanjima Vlade HNŽ, te da će Stolac i dalje uživati podršku županijske vlasti u okviru svojih mogućnosti.

Proslava se u Stocu nastavlja i danas. U župnoj crkvi u Stocu misno slavlje 11 sati predvodi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, a u večernjim satima očekuje se koncert Mate Bulića.