Kontakt info

Općina Stolac

Ulica kralja Tomislava b.b.

88360 Stolac BiH

Tel: 00387 36 853 101

Fax: 00387 36 853 229

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Login Form

Stolačka tarča; ovaj vikend Stolac je bio u znaku srednjeg vijeka

Na starom Vidoškom gradu iznad Stoca po četvrti put organiziran je jedinstveni srednjovjekovni sajam Stolačka tarča, koji je i ove godine privukao velik broj domaćih i stranih posjetitelja, koji su mogli nazočiti i okušati se u srednjovjekovnom načinu života, kao i u načinu borbe koja se u ta vremena vodila.

 

Ovogodišnju Stolačku tarču otvorio je ministar pravde BiH Josip Grubeša, koji je istaknuo kako je u četiri godine održavanja Stolačke tarče ta manifestacija prerasla u turističku atrakciju koja obogaćuje hercegovačku turističku ponudu te uspješno čuva kulturnu i povijesnu baštinu Hercegovine.

 

 

Vitezovi, gubavci, djeve u renesansnim haljinama, dvorske lude, šatori i retro suveniri uveličali su ovu manifestaciju u kojoj je najviše uživala mlađa populacija. Kako i na prethodnim tarčama, tako i na ovoj, posjetitelji su imali priliku kušati srednjovjekovnu hranu, pogledati srednjovjekovno oružje i oruđe te okušati se u disciplinama mačevanja i streljaštva. Također, mogli su uživati i u tradicionalnim srednjovjekovnim plesovima povijesnih skupina iz Mađarske, Slovačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su sudjelovali u ovogodišnjoj tarči,  koje su se pobrinule za srednjovjekovnu glazbu i plesove, svi sudionici uistinu su se trudili pružiti što bolji ugođaj srednjovjekovlja, tako su se svako malo mogli čuti krici zarobljenika, marširanje oklopljenih vitezova, a po starom gradu su se šetali gubavci, ali i djeve u renesansnim haljinama te dvorske lude.

Za posjetitelje su bili pripremljeni brojni zabavni sadržaji. Tko je htio mogao se okušati u streličarstvu i borbi na deblu, u mačevanju, u izradi keramike, posjetitelji su mogli probati nositi viteški oklop, ili ući u srednjovjekovne sprave za mučenje...

Posebna atrakcija u petak  je ipak bila Bitka dvije kule, nakon koje je slijedio atraktivan Vatreni show. Zabava uz glazbu je potrajala do kasno u noć.

 

Vidoški grad ponovno je bio poprište srednjovjekovnih viteških borbi "Bitka za Hercegov grad" i "Bitka dvije kule", bitke gdje su posjetitelji mogli dosta vjerodostojno izbliza vidjeti borbe i način ratovanja iz tog vremena. Inače, tarča je naziv za jednu vrstu štita, obično kvadratnog ili pravokutnog oblika, koji se javlja u Europi već u 13. stoljeću. Njime se koriste kopljanici u jurišu, a poslije se nešto izmjenjuje u obliku i njime se služi na turnirima. Ti štitovi, vrlo često u kombinaciji s mačem, jedan su od najčešćih motiva ornamentike stećaka s područja Hercegovine pa se tako nalaze i na više stećaka stolačkih nekropola.