Kontakt info

Općina Stolac

Ulica kralja Tomislava b.b.

88360 Stolac BiH

Tel: 00387 36 853 101

Fax: 00387 36 853 229

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Login Form

Greška
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder pv is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Pjesnička večer na Radimlji

[sigplus] Critical error: Image gallery folder pv is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Kameni spavači na Radimlji u srijedu navečer bili su domaćini brojnim hrvatskim pjesnicima iz Mostara, Koprivnice, Širokog Brijega, Neuma, Orebića, Zagreba, pa čak i iz daleke Kanade. Riječ je o pjesničkoj večeri "Vidoška pjesnička noć“.Prvo je to okupljanju ove vrste, utemeljeno kako bi simbolično označilo 10 godina Stolačkog kulturnog proljeća, kojeg organizira Matica hrvatska Stolac.

 

 

Nakon pozdravnog govora načelnika Općine Stolac Stjepana Boškovića, prisutnima se obratila  predsjednica Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Marina Kljajo Radić, koja je prva probila pjesnički led. Nakon Marine, uslijedili su Ivan Baković, Frano Vlatković, Jelena Ćelić i Pero Pavlović. U dinamičnom pjesničkom zanosu nastupila je odmah i druga skupina pjesnika: Sonja Jurić, Hrvoje Barbir, Đuro Vidmarović, Marko Bošković i Zdravko Kordić.

Tijekom večeri, nagradu "Hrvatski stećak", rad akademskog slikara Ernesta Markote,  dr. Vinku Grubišiću, za njegov sveukupan znanstveni i književni rad, uručio je predsjednik Matice hrvatske dr. Mladen Bošković.

Vinko Grubišić je rođen u Posušju a u iseljeništvu živi od 1965. Nakon što je diplomirao u Freiburgu i doktorirao u Axi-en-Provenceu, dr. Grubišić od 1975. godine živi i djeluje u Kanadi.  Posebno se posvetio pisanju za katedre hrvatskog jezika u svijetu. Izdvajamo njegova djela "Croatian grammar 1", "Croatian grammar 2" i "Croatian reader", odnosno, Hrvatska čitanka, čime je obogatio skromnu domaću produkciju udžbenika i priručnika hrvatskog jezika na inozemnim sveučilištima.

Nakon Grubišićeve zahvale uslijedili su stihovi Miljenka Stojića i Srećka Marijanovića, a odmah zatim i posljednje skupine pjesnika: Vesne Hlavaček, Marele Jerkić-Jakovljević, Stjepana Šešelja i Ljube Krmeka.

U glazbenom djelu večeri sudjelovala je klapa Ar'ja iz Mostara, koja inače djeluje pri hrvatskom glazbenom pjevačkom društvu Hrvoje iz Mostara pod vodstvom maestra Živka Ključe.

{slike}pv{/slike}