Kontakt info

Općina Stolac

Ulica kralja Tomislava b.b.

88360 Stolac BiH

Tel: 00387 36 853 101

Fax: 00387 36 853 229

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Login Form

U Stocu predstavljena knjiga 'Patristička egzegeza i Marulićeva Davidijada'

U Biskupijskom centru „Sarsenterum“ u Stocu predstavljena je knjiga dr. Miroslava Palamete „Patristička egzegeza i Marulićeva Davidijada“, u izdanju Književnoga kruga Split.

Knjigu je predstavio biskup dr. Ratko Perić, koji se najprije osvrnuo na samog kralja Davida i njegovu ulogu u Povijesti spasenja, zatim je razjasnio pojam crkvenih otaca i patristike, što je biblijska egzegeza, tko je bio Marko Marulić i koja je njegova uloga u cjelokupnoj hrvatskoj književnosti, da bi na koncu izložio vrijednost najnovije Palametine knjige.

 

Knjiga dr. Palamete „Patristička egzegeza i Marulićeva Davidijada“ zaokuplja se pjesnikovim odnosom prema crkvenim ocima i učiteljima koji su tumačili svetopisamske tekstove u kojima se govori o židovskom kralju Davidu, istaknuo je biskup Perić.

Njihovi tekstovi koji su sačuvani na latinskom jeziku, a obično se nazivaju patrologia latina, pojavu kralja Davida s kršćanskog gledišta objašnjavaju kao najavu spasitelja Isusa Krista. Tim slijedom i Marulić tvrdi da David, osim kad griješi, predstavlja Krista. Knjiga istražuje te odnose i zapravo pokazuje kako je Marulićeva Davidijada istodobno spjev o Kristu, svojevrsna Kristijada.

Biskup Perić je na kraju svoga izlaganja istaknuo kako bi dr. Palametu za ovu njegovu vrijednu knjigu odgovorni trebali nagraditi redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, koji se dodjeljuje onima koji su posebno zaslužni za kulturu.

U svom obraćanju nazočnima Palameta je istaknuo vrijednost Marulićevog pjesništva i njegova cjelokupnog doprinosa razumijevanju biblijske egzegeze u doba humanizma i renesanse.

(Fena.ba)